Wat zijn de voordelen van winterbanden?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De voordelen van winterbanden hebben allemaal te maken met veiligheid maar hoe zit het precies? Echter zijn er ook een aantal nadelen die we met jullie willen delen zodat je een beter beeld hebt over het nut van winterbanden. Laten we beginnen met met de vraag waarom winterbanden belangrijk zijn en wat de verschillen zijn met een zomerband.

De rubbersamenstelling van een winterband is anders dan van een zomerband. Deze samenstelling zorgt er samen met de structuur van de band voor dat je remweg op een besneeuwde weg korter is dan bij een zomerband. Daarnaast is het makkelijker om een besneeuwde bergpas op te klimmen met winterbanden. Dit komt omdat een winterband een zachtere rubber samenstelling heeft. Door de kou wordt het rubber harder en een zomerband verliest dan zijn goede eigenschappen.

Deze voorbeelden kom je in Nederland niet snel tegen dus zou je wellicht denken dat winterbanden niet nodig zijn in Nederland. Toch sneeuwt het hier bijna iedere winter wel en je bent uiteraard te laat met het wisselen naar winterbanden als de sneeuw al op het wegdek ligt. Ook met koud weer, als de temperatuur rondom of onder het vriespunt ligt bieden winterbanden betere grip. Er zijn online verschillende testen te zien in filmpjes waarin bijvoorbeeld de remweg getest wordt tussen zomerbanden en winterbanden. De grootste voordelen van winterbanden zijn dus een kortere remweg en meer grip in winterse omstandigheden.

Het Gezinsleven - voordelen van winterbanden

Winterbanden verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar wanneer je bijvoorbeeld naar Duitsland gaat in de winter merk je dat deze wel verplicht zijn. Je mag best zonder winterbanden rondrijden maar wanneer je betrokken raakt bij een ongeval heb je geen recht of maar beperkt recht op een schadevergoeding. Winterbanden zijn te herkennen aan het sneeuwvlokje op de zijkant van de band. De voordelen van winterbanden komen natuurlijk het beste van pas als je bijvoorbeeld op ski vakantie gaat waar je met de auto in gebieden terecht komt waar de wegen echt vol met sneeuw liggen maar ook met minder extreem weer bieden winterbanden een goede oplossing.

Winterbanden in de zomer

De voordelen van winterbanden in de zomer verdwijnen letter als sneeuw voor de zon. De rubbersamenstelling werkt het beste bij koude temperaturen en een wegdek vol met sneeuw of sneeuwmodder maar wat doen de prestaties in de zomer? Het zorgt voor een langere remweg en dat is nooit ideaal. Het zachte rubber heeft minder grip op een wegdek wat bijvoorbeeld meer dan 15°C is. Hierdoor kan de remweg al snel met enkele meters toenemen.

voordelen winterbanden auto
Het Gezinsleven - voordelen van winterbanden

Het zachtere rubber zorgt er ook voor dat je meer wrijving creëert met het wegdek. Vergelijk het maar met fietsen met slappe banden. Dan moet je meer energie gebruiken om vooruit te komen. Bij een auto zorgt dit er dus voor dat je schadelijker rijdt en dat is met de benzineprijzen van tegenwoordig niet echt voordelig. Daarnaast slijten de banden ook harder op een ”zomers” wegdek. Dit wil zeggen dat ze eerder toe zijn aan vervanging wat ook weer in de kosten kan lopen omdat winterbanden niet goedkoop zijn en je hebt er natuurlijk 4 nodig.

Het alternatief met de voordelen van winterbanden

Nu weten we wat de voordelen van een winterband zijn maar het is dus niet verstandig om heel het jaar op winterbanden te rijden. Is er dan nog een alternatief? Jazeker, dat is de all season band of 4 seizoenenband. Het rubber van deze band is zachter dan een zomerband maar harder dan een winterband. Zo zorgt het in de winter voor een kortere remweg dan een zomerband en in de zomer voor een kortere remweg dan een winterband. Deze band biedt eigenlijk de voordelen van winterbanden in slecht weer de voordelen van zomerbanden in goed weer.

Toch is het een oplossing die beperkt werkt. Het is natuurlijk beter om in de winter een winterband te gebruiken en in de zomer een zomerband maar het is geen slecht alternatief als je niet 2 sets banden wil kopen. Als je meer informatie nodig hebt kijk dan eens deze winterbandentest waar de voordelen van winterbanden duidelijk toegelicht worden.

Ons advies is om tijdig te wisselen tussen zomerbanden en winterbanden zodat je niet te laat bent en met je zomerband nog door de vers gevallen sneeuw moet rijden. Zijn er voordelen van winterbanden die we nog niet behandeld hebben laat het dan even weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant