Hoe kun je voorlezen leuk maken? Voorlezen is eigenlijk al heel gezellig en leuk, het is echt even een momentje om jullie band te versterken! Veel ouders zien het belang van voorlezen in, toch komt het er niet elke dag van. Dat is jammer, want een kwartier voorlezen per dag is al voldoende om je kind nieuwe woorden te leren en het taalbegrip te vergroten. Wij delen onze tips om voorlezen leuk te maken, zodat het er voortaan wel iedere dag van komt!
De voordelen van voorlezen:
- Stimuleert de taalontwikkeling, woordenschat en het taalgevoel.
- Kinderen krijgen een beter inlevingsvermogen, zo kunnen boeken rondom angst of ziekte veel steun bieden en een kind helpen de wereld om hen heen beter te begrijpen.
- Het helpt bij de ontwikkeling van sociale- en communicatieve vaardigheden, ze kunnen zich beter uitten omdat ze dit personages in een boek ook hebben zien doen.
- Het versterkt de ouder-kind relatie.
- Kinderen leren zich beter concentreren.
- Het stimuleert de fantasie.
- Voorlezen leuk maken zorgt ervoor dat kinderen zelfstandig lezen (vaak) ook leuk gaan vinden.
- Voorlezen vergroot de liefde voor boeken.
- Je leert hoe je moet lezen.
- Voorlezen werkt rustgevend. Kinderen waaraan voorgelezen wordt voor het slapen gaan, kunnen zich gemakkelijk ontspannen en in slaap vallen.
- Het geeft zelfvertrouwen, begrijpend lezen is de basis voor veel zaken in ons leven. Denk aan schoolvakken en opdrachten, kinderen die dit goed kunnen zijn hierdoor meer op hun gemak en kunnen zo optimaal leren.
- Kinderen behalen betere schoolresultaten als er veel wordt voorgelezen.
Lees ook: Waarom is voorlezen belangrijk? De 10 redenen!
Wanneer moet je starten met voorlezen?
Hoe vroeger je begint met voorlezen, hoe beter! Je zou het misschien niet direct verwachten, maar een baby, van 3 of 4 maanden oud, leert al heel veel van het kijken naar een plaatjesboek. Je kunt benoemen wat je allemaal ziet, hierdoor leert een kind nieuwe klanken. Het is wel slim om een boekje te kiezen met eenvoudige en duidelijke tekeningen. Dit hoef je maar een paar minuten samen te doen.
Als kinderen bijna één jaar oud zijn, 8 of 9 maanden, dan kunnen ze al luisteren naar korte verhalen. Vooral verhaaltjes die rijmen vinden ze vaak erg leuk. Voorlezen leuk maken is al helemaal belangrijk als hun concentratie toeneemt en je langer kunt voorlezen, omdat je dan het meeste resultaat behaald.
Het is belangrijk om niet te stoppen als kinderen eenmaal zelfstandig kunnen lezen, het heeft namelijk een positief effect tot ver in de basisschool. Door voor te blijven lezen zorg je voor continuïteit in hun literaire ontwikkeling.
Hoeveel voorlezen per dag?
Probeer iedere dag minstens 15 minuten voor te lezen, want dan haal je alle voordelen uit lezen. Lezen is van belang bij alles wat je wilt bereiken in je leven, tijd dus voor de tips om voorlezen leuk te maken!
Wist je dat… Een kind dat elke dag 15 minuten leest, 100 nieuwe woorden per jaar leert?!
Wist je dat… Als je 15 minuten per dag lees dat je in één jaar ruim 1 miljoen woorden heb gelezen?
Hoe maak je voorlezen leuk?
Match het boek met de interesse van je kind
Zorg voor een gevarieerd aanbod aan boeken, op deze manier komt je kind telkens in aanraking met nieuwe woorden en situaties. Een bibliotheek abonnement is hier ideaal voor. Je kunt dan gemakkelijk inspelen op waar je kind op dat moment in is geïnteresseerd. Heeft een vriendin net een puppy in huis, dan kunnen jullie samen lezen wat daar allemaal bij komt kijken.
Voorlezen leuk maken gaat veel gemakkelijker als je kind enthousiast is. Als je inspeelt op wat jouw kind momenteel interessant vindt, kunnen ze zich gemakkelijker concentreren en stil blijven zitten.
Lees interactief
Voorlezen wordt leuker als je vragen stelt over het boek, je kind kan dan reageren en wordt echt bij het verhaal betrokken. Zo duiken jullie samen in een (fantasie) verhaal en kun je ook uitleggen wat er allemaal gebeurt en waarom. Je kunt vragen of je kind het bijvoorbeeld ook eng vindt om naar de dokter te gaan of samen lachen om de vrolijke avonturen van Woezel en Pip. Wil je het wat moeilijk maken? Dan kun je ook vragen naar de betekenis van woorden, als je dit vaak herhaalt heeft dit een zeer positief effect op de woordenschat.
Voorlezen is leuk, maar het daagt ook uit om zelf te lezen
Als je graag aan je kind duidelijk wilt maken dat voorlezen leuk is, is het wel verstandig om er zelf ook af en toe een boek bij te pakken. Kinderen vinden het heel leuk om volwassenen na te doen, denk maar eens aan hoe stoer ze het vinden om papa de brandweerman na te apen of zelf schooltje te spelen en net te doen alsof ze de juffrouw zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen, wil jij graag dat ze voorlezen leuk vinden? Dan moet je zelf ook aan de slag.
Herhaling, herhaling, herhaling
Herhaal de verhalen, voorlezen leuk maken voor kinderen betekent dat je vaker hetzelfde vooral moet lezen. Kinderen die vaker hetzelfde verhaal horen, horen eigenlijk telkens net wat meer. Hierdoor begrijpen ze steeds beter wat er staat.
Denk maar eens terug aan de Teletubbies, het filmpje wat afgespeeld werd op hun buik kwam altijd een tweede keer voorbij. De tweede keer zie je als kind veel meer omdat je al weet wat er gaat komen. Zo is het ook met lezen, ze zullen telkens nieuwe dingen oppakken en het doet het woord- en taalbegrip van je kind alleen maar goed.
Blijven voorlezen
Stop niet met voorlezen als je kind eenmaal zelfstandig kan lezen, we benoemden dit net al even. Voorlezen leuk maken kun je dan bijvoorbeeld doen door om de beurt een pagina te lezen. Wissel het eens af, jij een halve pagina ik een pagina. Zo houdt je het samen gezellig.
Niet té lang
Lees jonge kinderen liever wat vaker een kort stukje voor dan in een keer heel lang, zo voorkom je dat ze hun aandacht verliezen, het vervelend gaan vinden of zelfs in slaap vallen.
Vaste gewoonte
Plan vaste momenten, kinderen hebben graag regelmaat en zo vergeet je het niet. Lees bijvoorbeeld een stukje voor gezellig ’s ochtends tijdens het ontbijt of ’s avonds voor het slapen gaan.
Contact maken
Door vragen te stellen en samen te praten over wat je ziet of hoort maak je al contact maar dit gaat nog beter als je zelf je telefoon weglegt en de tv uitzet. Even geen afleiding en écht even samen.
Boek tips: 0-1 jaar
Zachte, stoffen boekjes met duidelijke afbeeldingen zijn perfect. Ga bijvoorbeeld voor contrasterende kleuren of voel boekjes. Vertel wat je ziet, zie je een ambulance maak dan ook eens het geluid. Zo leren ze klanken en woorden.
- BORA in de dierentuin – Deborah van de Leijgraaf
- Een knuffeltje – Happy Horse
- Kijkboek met spiegeltje 0-6 maanden – Diverse Auteurs
- Baby ziet… Milo’s dierenwereld in zwart-wit – Rowena Blythe
Boek tips: 1-2 jaar
Peuters hebben graag de aandacht, laat ze dieren en voorwerpen in de boekjes aanwijzen en vertel er een verhaaltje bij, dan vinden ze het voorlezen leuk! Vaak kennen ze zelf al de namen van dieren en voorwerpen, maak je het af en toe iets moeilijker. Zo kun je je kind helpen bij het zien van de verschillen tussen een hond of een puppy. Speel met de benamingen, dat is alleen maar goed voor de woordenschat.
- Ik zag twee beren woordjes leren – Harmen van Straaten
- BORA 1,2… tel je mee? – Deborah van de Leijgraaf
- Alles om je heen heeft een naam – Yayo Kawamura
Boek tips: 2-4 jaar
In deze fases ontwikkelen kinderen al echt hun eigen interesses. Speel hier op in maar maak het ze niet te gemakkelijk, een boek mag best wat moeilijke woorden bevatten die je uit mag leggen of iets nieuws brengen om hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Vaak vinden ze het wel fijn als het verhaal een happy-end heeft zodat ze rustig kunnen gaan slapen.
- Saar gaat naar school – Pauline Oud
- Verstoppertje met Baby Shark – John Bajet
- Vos en Haas – Een boef in het bos
- Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten
Boek tips: 4-6 jaar
Tijd voor wat langere verhalen die wat meer concentratie vragen. Op school helpen ze je met het kiezen van boeken met het juiste leesniveau, speel hier op in door een boek te kiezen dat past bij het niveau van je kind of wellicht net iets erboven zit.
- Boer Boris gaat naar oma – Ted van Lieshout en Philip Hopman
- Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt
- Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
- Het grote Cornelia Funke voorleesboek – Cornelia Funke