Waarom is voorlezen belangrijk? De 10 redenen!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Ikzelf heb nooit zo’n moeite gehad om het voorlezen hier thuis onder de aandacht te brengen, toch wist ik niet precies waarom voorlezen belangrijk is. Je hebt hier te maken met een echte boekenwurm. Ik vind het heerlijk om in een verhaal te verdwijnen en vind het super als ze aan komen lopen met een boekje omdat ze mama hebben zien lezen. Toch heb ik ook niet altijd de tijd en is voorlezen iets wat er af en toe bij in schiet. Tijd om eens te onderzoeken waarom voorlezen belangrijk is en welke voordelen het heeft voor onze kinderen als we ze dagelijks voorlezen. 

We willen allemaal de intelligentie van onze kinderen bevorderen, deze belangrijke eigenschap helpt ze in hun hele leven. We doen ons best om de juiste scholen te kiezen en communiceren er op los met de leraren. Maar de basis om het leerpotentieel van onze kinderen te verhogen ligt bij ons, gewoon door te zorgen dat boeken een vast onderdeel van hun leven zijn. Dat is in de basis waarom voorlezen belangrijk is. 

We hebben 10 redenen op een rij gezet die duidelijk maken waarom voorlezen belangrijk is:

1. Goede leerling

Waarom voorlezen belangrijk is komt vooral naar voren in onderzoeken waarbij ze kinderen vergelijken die wel veel zijn voorgelezen met kinderen waarbij dit niet het geval is geweest. Hieruit blijkt dat voorlezen belangrijk is bij de taalontwikkeling, woordenschat en taalgevoel.

De zinsopbouw, grammatica, de opbouw van verhalen en het woordgebruik van kinderen waaraan veel is voorgelezen is veel verder ontwikkeld. Ze beschikken over een grotere woordenschat, want de woorden in boeken zijn anders dan die in het dagelijks leven gebruikt worden. Woorden die niet begrepen worden, kun je uit leggen en ze kunnen makkelijker complexere zinsopbouwen begrijpen. Dit komt omdat in boekentaal andere woorden en zinnen worden gebruikt dan bij spreektaal.

Hoe vroeger je begint met voorlezen, en dan hebben we het echt over de babytijd, des te groter is het effect. Aan kinderen die last hebben van een taalachterstand, moeite hebben met het begrijpen van de taal of nog wat achter lopen op het gebied van spreken wordt niet voor niets aangeraden om extra veel voor te lezen. Maar liefst 80% van de verschillen tussen kinderen op het gebied van woordenschat en de leesvaardigheid kan namelijk worden verklaart door voorlezen.

2. Woordenschat 

De woordenschat trainen van kinderen begint al als ze nog maar een baby zijn, een paar minuten kijken naar een plaatjesboek helpt al voor de toekomst. Ze leren namelijk nieuwe woorden aan de hand van beelden. Als kinderen bijna één jaar oud zijn kun je al starten met het voorlezen van korte verhalen. Je zult merken dat naarmate een kind ouder wordt de concentratie toeneemt en je langer kunt voorlezen. 

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van 6 tot 8 maanden oud waaraan regelmatig is voorgelezen al bij een leeftijd van 14 maanden een beter ontwikkelde woordenschat hebben dan hun leeftijdsgenoten.

3. Verbetert het inlevingsvermogen

In boeken komen andere situaties voor dan in het dagelijks leven. Zo leren kinderen bijvoorbeeld over een ver land met andere culturen of over dieren die ze hier op straat niet tegen komen. Door te lezen over gebeurtenissen die ze niet zelf hebben meegemaakt, groeit hun inlevingsvermogen. Ze leren zich zelf voor te stellen hoe het is om iemand anders te zijn of zich in een andere situatie te bevinden. 

Vraag ze ook tijdens het lezen wat ze er van vinden, of hoe hun met een situatie om zouden gaan, hiermee versterk je het analytisch vermogen. Een goed ontwikkeld analytisch vermogen is belangrijk voor de toekomst. Je kunt dan goed om gaan met de verschillende kanten van een situatie, probleem of vraagstuk en probleemoplossend handelen. 

Het Gezinsleven - Moeder en Kind - Kinderen 1-4 jaar - Waarom voorlezen belangrijk is! - Vader lees zijn dochter voor uit een kinderboek

4. Sociale- en communicatieve vaardigheden

Naast dat het inlevingsvermogen goed is om je te kunnen verplaatsen in anderen, zijn ook de sociale- en communicatieve vaardigheden van kinderen waarmee veel gelezen wordt veel sterker. Deze kinderen kunnen zich op een gezonde manier uiten en andere beter begrijpen. Ze zien hoe personages met elkaar contact hebben, hoe ze dingen tegen elkaar vertellen en hoe emoties geuit worden. Zo leren kinderen zelf ook hoe ze moeten reageren in situaties waarin ze bijvoorbeeld bang of verdrietig zijn.

Dat voorlezen belangrijk is zie je bijvoorbeeld terug bij lastige situaties zoals de dood van een familielid of huisdier. Door hier samen over te lezen voelt een kind zich begrepen en minder alleen. De meeste kinderangsten en gebeurtenissen die als schokkend kunnen worden ervaren zijn terug te vinden in kinderboeken.

5. Het versterkt de ouder-kind band

We zijn tegenwoordige druk-druk-druk. Er is altijd nog werk te doen en het leven lijkt vaak een race tegen de klok. Wanneer spendeer jij nog echt kwalitatieve tijd met jouw kind(eren)? Ik vind lezen het perfecte moment om even tegen elkaar aan te kruipen met een dekentje op de bank even ontspannen en al mijn aandacht te richten op mijn kinderen. Je duikt samen in een verhaal en hebt plezier! Zo werk je op een structurele manier aan de relatie met je kind. 

6. Het verhoogt de concentratie

Dat voorlezen belangrijk is zie je ook terug in de ontwikkeling van de concentratie. Door leuke en spannende verhalen voor te lezen en de plaatjes niet over te slaan leert een kind goed te luisteren naar wat ze verteld wordt en zich hierop te concentreren. Natuurlijk moeten we geen onrealistische verwachtingen hebben, een onrustig of druk kindje kun je geen uur lang stil laten zitten door een verhaal voor te lezen, maar ze leren wel aandachtig luisteren. 

7. Voorlezen maakt lezen leuk

Door het voor te doen leren kinderen dat voorlezen belangrijk en leuk is! Ze kopiëren jouw gedrag en als ze jou veel zien lezen gaan ze dit zelf ook doen. Dit maakt dat voorlezen belangrijk is omdat ze ook op school veel moeten lezen. Kinderen die leren dat voorlezen leuk is gaan zelf meer lezen en dit bevordert hun school prestaties. 

Bij ons in de bibliotheek wordt regelmatig een voorlees middag gehouden. Hier ontdekken kinderen samen hoe leuk het is om te lezen en kun je direct nieuwe voorleesboeken uitzoeken. Kinderen vinden lezen leuker als ze hier vroeg mee beginnen, dit komt vooral omdat ze dan sneller kunnen lezen. Lezen op latere leeftijd vermindert stress en verbetert de sociale vaardigheden. Jong geleerd is dus oud gedaan!

8. Leren lezen

De basis van hoe je een boek leest is niet aangeboren. Wij moeten onze kinderen leren dat je een tekst van links naar recht moet lezen en dat de woorden op een bladzijde niet hoeven te passen bij de foto. Het is bij het voorlezen belangrijk om aan te geven hoe je het doet. Gebruik bijvoorbeeld een lineaal om aan te geven waar je bent of volg met je vinger de tekst die je leest. Zo leert je kind de essentiële vaardigheden om te kunnen leren lezen.

9. Dromenland

Door voor te lezen kunnen kinderen zich ontspannen en rustig gaan slapen. Kinderen hebben heel veel baat bij routine. Creëer een voorlees momentje vlak voor het slapengaan. Zo weten ze dat er nog even een rustig momentje komt als ze al in bed liggen.

Je kind naar bed brengen een drama? Tijd voor tips en leuke items!

10. Zelfvertrouwen

Dat voorlezen belangrijk is bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen was niet meteen het eerste waar ik aan dacht toen ik dit artikel ging schrijven. Toch is het heel logisch, begrijpend lezen is de basis voor heel veel schoolvakken en opdrachten. Kinderen die vertrouwd zijn met boeken en talen, hebben meer zelfvertrouwen op school omdat ze weten hoe het werkt. Hierdoor zijn ze op hun gemak, durven nieuwe dingen uit te proberen en kunnen zo optimaal leren.

Waarom is voorlezen belangrijk?

Ik hoop dat ik jullie vraag: waarom is voorlezen belangrijk? Goed en duidelijk heb kunnen beantwoorden. Met iedere dag een kwartier voorlezen kun jij al deze belangrijke kwaliteiten al aan je kindje meegeven. Alle kinderen profiteren namelijk evenveel van voorlezen. Dit staat los van het opleidingsniveau van de ouders of de moedertaal. Dus of je nu zelf wel of geen boekenwurm bent, onze kinderen zo goed mogelijk helpen ontwikkelen willen we als ouders toch allemaal?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant