Tent, vouwwagen, caravan of camper? Kamperen kun je leren deel 2!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Als kind ben ik jaren lang twee keer per jaar met de caravan op vakantie gegaan. Voor mij was het niets meer dan normaal om met de caravan naar Zuid-Frankrijk te reizen en van de vakantie te genieten. Zon, historische steden, kastelen, strand en een prachtig zwembad. De vakantie was al snel compleet voor mij, maar ergens was ik wel benieuwd hoe het was om te kamperen met een tent of vouwwagen?

Toen ik zelf voor het eerst alleen met mijn man op vakantie ging had ik geen caravan, we besloten een stacaravan te huren op verschillende campings. Allemaal leuk en aardig, maar onderweg zie je mensen met volgepakte auto’s, vouwwagens, caravans en zelfs enorme campers reizen. Ik vroeg me al snel af, wat vind ik eigenlijk het leukste? Dat is de vraag die mij lang bezig heeft gehouden en ik voor jullie wil beantwoorden!

In dit artikel nemen we je mee in de voor- en nadelen van een vouwwagen. In het vorige deel hebben we je mee genomen in de voor- en nadelen van een tent. In de volgende delen nemen we je mee in de voor- en nadelen van een caravan en van een camper.

De voor- en nadelen van een vouwwagen

Vouwwagens zie je relatief weinig, niet alleen op de weg ook op de camping zie ze relatief weinig staan. En dat is gek, tenminste als je het mij vraagt. Want een vouwwagen heeft behoorlijk wat voordelen ten opzichte van een tent en ook ten opzichte van een caravan. Zo slaap je niet meer op de grond maar kun je wel nog redelijk goed doorrijden met een vouwwagen. Daarnaast beleef je iets meer het kampeer gevoel onder het tentdoek van een vouwwagen terwijl je wel een eigen keukenblok bij je hebt! 

Al met al lijkt een vouwwagen de ideale combinatie tussen een tent en een caravan. Toch heeft het ook nadelen, zo duurt het opzetten langer dan het opzetten van een caravan én moet het doek (net als bij een tent) droog en schoon zijn als je hem opbergt. 

Koop je een vouwwagen tweedehands? Zorg dan dat je hem even opzet voor je hem aanschaft! Het kan namelijk zijn dat het tentdoek is gescheurd of rot is omdat hij niet goed is onderhouden. Let ook altijd goed op de vloer, het ijzerwerk en het houtwerk rondom het kan namelijk zijn dat hier rotte plekken ontstaan waardoor hij minder stevig is dan hij hoort te zijn.

Daarnaast is het slim om goed te bedenken welke spullen de vouwwagen al heeft en wat je daaraan kan toevoegen om het kampeerleven net wat aangenamer te maken, zo kan het fijn zijn om een koelkast mee te nemen, iets wat in de meeste caravans is ingebouwd. In de voortent kun je jouw eigen keuken inrichten met eventueel zelfs een vaste (eet)tafel zo kun je in weer en wind rustig aan tafel zitten en met de tentdoeken open zit je gewoon onder een overkapping!

De voordelen

 • Je slaapt niet op grond zoals bij een tentje, daardoor wordt het s’nachts minder koud.
 • Je hebt een eigen keukenblok bij, door deze in de voortent te zetten heb je opeens een leefkeuken op vakantie!
 • Met een vouwwagen kun je makkelijker doorrijden en zijn je reiskosten lager (minder tol en minder benzine verbruik).
 • Een vouwwagen is een stuk goedkoper dan een caravan, zo betaal je minder stalling kosten, minder verzekering en de aanschaf is een stuk goedkoper.
 • Met een vouwwagen heb je een echt kampeergevoel en sta je vaak bij de tenten waardoor kamperen een sociale aangelegenheid blijft.
 • Een vouwwagen is een stuk lichter dan een caravan voor de meeste auto’s is een vouwwagen dus geen probleem en het rijdt ook nog eens prettiger in de bergen.
 • Zolang de toegestane maximale massa van de auto + aanhangwagen (leeg gewicht + laadvermogen) samen niet hoger is dan 3500 kg heb je geen rijbewijs B+ of BE nodig.

De nadelen

 • Een vouwwagen heeft minder ingebouwde elektrische apparatuur, zo moet je een eigen kachel, koelkast en waterkoker meenemen.
 • Het opbouwen van de vouwwagen kan best tijdrovend zijn en dat is in de volle zon of in de regen niet het leukste om te doen.
 • Het is vaak wat minder goed geïsoleerd waardoor het kouder kan worden dan in een caravan.
 • Je kan wat minder makkelijk op moeilijk begaanbare plekken komen dan wanneer alleen met een tent reist.
 • Je hebt geen eigen sanitair bij, met kinderen kan dat vervelend zijn.
 • Met slecht weer voel je je toch wat minder veilig dan in een caravan.
 • Het kost best wat tijd om de vouwwagen na de reis te poetsen en goed op te bergen.

Conclusie

Hoe jij jouw vakantie graag doorbrengt is heel erg persoonlijk. We hopen dat je met onze voor- en nadelen een goed idee hebt gekregen of een vakantie in een vouwwagen iets voor jullie is! Waar je ook voor kiest, als je samen bent met de mensen waar je van houd wordt het zeker een top vakantie!

boek je vakantie bij de ANWB

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant