Wandelen met wandelstokken ziet er toch wat gek uit, maar waar komt dat toch door? Ik denk dat het komt doordat je bijna niemand met stokken ziet wandelen. Maar is dat terecht? Ik ben zelf een tijdje terug gestart met het wandelen met stokken en wil niet meer zonder! In deze blog lees je de 5 redenen waarom.
Wandelen met stokken voor oude mensen?
Een tijdje terug dacht ik dat het wandelen met wandelstokken voor oude mensen was, mensen met versleten gewrichten of voor het behouden van stabiliteit en evenwicht. Tot ik lichte knie klachten kreeg en het advies kreeg om te wandelen met wandelstokken. Ik heb toen de stokken van Black Diamond gekocht en sindsdien ben ik om. k ervaar de voordelen iedere keer opnieuw en wil eigenlijk niet meer zonder mijn wandelstokken de deur uit.
5 redenen om met wandelstokken te wandelen
1. Je ontlast je spieren
Door te wandelen met stokken ontlast je je spieren tot wel 30%. Het belangrijkste voordeel behaal je bij je kniegewrichten. Dan denk je wellicht: er is toch niets mis met mijn gewrichten? Dat kan kloppen, maar dat wil je natuurlijk ook zo houden!
Wandelen geeft een behoorlijke impact op je kniegewricht. Ga maar na, iedere keer als jij je voeten neerzet komt er behoorlijk wat gewicht op je gewrichten. Door met wandelstokken te lopen, verdeel je het gewicht over je armen en benen en daarmee ontlast je dus je kniegewrichten. Een enorm voordeel, vooral als je wat zwaarder bent.
2. Beter evenwicht
Met wandelstokken kun je gemakkelijker je evenwicht houden. De kans op vallen of een vervelende blessure als gevolg van verstappen is hiermee een stuk kleiner. Daarnaast heb je ook meer stabiliteit bij het wandelen over gladde een gladde bodem, een drassige ondergrond of als je een klein beekje wil oversteken.
3. Geen dikke vingers bij lange wandelingen
Iedereen die lange wandelingen maakt herkent dit probleem, bij lange wandelingen worden je vingers dik. Dat komt door de zwaartekracht en de kracht van je bloedsomloop. Het is geen enkel probleem en kan absoluut geen kwaad, maar toch is het geen prettig gevoel.
Als je wandelt met wandelstokken houd je je armen in een hoek van 90 graden en daardoor blijven je onderarmen horizontaal. Deze houding stimuleert je bloedsomloop en voorkomt dus dikke vingers. Door deze houding stimuleer je ook nog eens je arm spieren. Volop voordelen dus!
4. Gemakkelijker om gewicht mee te dragen
Doordat je met wandelstokken je gewicht verdeeld over je armen en je benen kun je gemakkelijker met gewicht op je rug wandelen. Dit is vooral prettig als je lange wandelingen maakt en je bagage met je meedraagt.
Hoewel het gewicht gemakkelijker te dragen is, moet je altijd blijven opletten dat je jouw rugzak goed inpakt. Dat wil zeggen dat je het gewicht zo dicht mogelijk bij je rug moet inpakken en de minder zware bagage hoog en verder van je rug af.
Als je dit goed aanpakt kun je met wandelstokken zonder problemen lange wandelingen maken met redelijk veel gewicht.
5. Wandelen met stokken is niet hetzelfde als nordic walking
Het wandelen met wandelstokken is absoluut niet hetzelfde als nordic walking. Voor nordic walking gebruik je ook twee wandelstokken, maar deze zitten vast aan je hand. Daarnaast gebruik je voor nordic walking een hele specifieke methode, een methode die je moet leren. Hiervoor zijn speciale nordic walking wandelscholen om deze techniek aan te leren.
Voor wandelen met wandelstokken is geen specifieke techniek nodig. Je kan immers gewoon starten met wandelen en het werkt ontzettend simpel. Je zet je stokken namelijk precies tegengesteld aan je voeten neer op de grond (als je je rechtervoet voor zet dan zet je je linker wandelstok neer). Dit zou natuurlijk aan moeten voelen. Je kan er ook voor kiezen om beide wandelstokken tegelijk neer te zetten, dat is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Conclusie
Wil jij lekker blijven wandelen om een gezonde lifestyle te behouden zonder dat je onnodig je knieën belast, dan zijn wandelstokken absoluut iets voor jou! Zo kun jij jouw hobby zorgeloos blijven uitvoeren.