Wanneer mag je de kerstboom neerzetten?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De kerstboom lijkt elk jaar steeds eerder zijn intrede te mogen doen in huis. Volgens de ongeschreven regels mag je op 21 december pas de kerstboom neerzetten maar vandaag de dag zien we dat dit juist steeds eerder gebeurd. Vele ouders kiezen er bewust voor om hem wel pas na Sinterklaas te zetten maar er is tegenwoordig zelfs een grote groep die hem tot 100 dagen voor kerst al in de woonkamer neerzet.

Een stukje geschiedenis over de kerstboom

Zoals al aangegeven mag je volgens de ongeschreven regels pas op 21 december de boom zetten. Maar om erachter te komen wanneer de kerstballen weer van zolder mogen, is het handig om te weten waar deze traditie überhaupt vandaan komt. Na wat onderzoek kwamen we erachter dat de “kerstboom” net zoals de “paashaas” uit Duitsland komt.

In 1842 kwam de kerstboom via de Duitse prinsessen en de vele welgestelde Duitse migranten naar ons land. De bomen stonden op Paleis Het Loo en in de Amsterdams grachtengordel, maar verder kon de boom niet op veel populariteit rekenen. In eerst instantie vonden wij Nederlanders zo’n boom in huis helemaal niets. De protestanten vonden het typisch iets voor de katholieken en getuigen van bijgeloof. En de katholieken vonden het juist een heidens gebruik.

Toch veroverde de kerstboom op het einde van de negentiende eeuw via de protestantse zondagsscholen een plekje in de oer-Hollandse huiskamer. Op foto’s uit het begin van de twintigste eeuw zijn al kleine boompjes of bijeengebonden losse takken te zien, vooral in protestantse gezinnen, want de katholieken hadden hun kerststal. In de jaren 50 was-ie definitief ingeburgerd en hoorde de kerstboom bij Kerstmis.

Het Gezinsleven - kerstboom zetten inzet1

De echte kerstperiode

De kerstperiode duurt officieel van 21 december tot en met de Driekoningen op 6 januari. Dat heeft alles te maken met de wintertijd. Voordat in 1900 het wecken populair werd, was de winter een moeilijk tijd om aan eten te komen, zeker voor arme mensen. De verschillende feestdagen zoals kerst, sinterklaas en oud&nieuw gaven de arme de mogelijkheid om langs de deuren om eten te vragen.

De kerstboom maakt gelukkig

De kerstperiode wordt door vele mensen als een fijne periode ervaren. Mensen worden er gelukkig van, gezellige lichtjes, familie en vrienden over de vloer en natuurlijk lekker samen eten. Het is een tijd dat we veel meer sociale contacten hebben. Een kerstboom kan aan deze gelukkige tijd een bijdrage leveren. De lichtjes en de geur zijn sfeerverhogend. Alleen al van het kijken naar de boom kunnen vele echt genieten. De kerstboom kan meestal daarom ook voor vele niet vroeg genoeg zijn intrede doen.

Het is echter goed om te onthouden, dat een kerstboom daar maar een klein onderdeel van is. Ben je ongelukkig, dan zou een kerstboom je kunnen opfleuren, maar het zal je problemen er niet minder om maken. Maar zit je niet goed in je vel en kun je niet wachten om je kerstverlichting tevoorschijn te halen? Doen! Zeggen de psychologen. Je kunt er namelijk een flinke boost van krijgen! Kerstmis is tenslotte ook een periode van hoop en van licht in de duisternis.

Geniet van het optuigen van de boom. Want het is een groot feest om een boom te versieren met allerlei versiersels. Onder andere de kerstballen en de piek. Maar vooral de zelfgemaakte knutselwerkjes van de kinderen zijn leuk om op te hangen of neer te zetten.

Steeds vroeger wordt de nieuwe trend

Op 21 december mag de boom dus volgens de ongeschreven regels in de kamer worden gezet maar we zien een duidelijk opkomende trend dat de boom steeds vroeger in de kamer wordt gezet. De kerstboom gaat vaak meteen na Sinterklaas de kamer in maar ook de groep die hem in oktober of november al in de kamer zit wordt steeds groter. Daarnaast zien we ook dat de boom sneller wordt opgeruimd dan vroeger, de meeste breken hem direct na oud&nieuw alweer af. Vroeger geloofden de mensen dat het ongeluk bracht om hem voor Driekoningen af te breken, maar deze feestdag heeft tegenwoordig niet zoveel betekenis meer voor velen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant