Wat een pasgeboren baby allemaal kan!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Het leek me wel eens leuk om te kijken naar wat een pasgeboren baby allemaal kan! We weten dat als een baby ter wereld komt ze eigenlijk nog heel veel dingen niet kan. Eigenlijk slapen ze vooral… zo’n 16 uur per dag. Toch is er al veel wel ontwikkeld!

Waarom worden mensen kinderen afhankelijk geboren?

Een veulentje wat na 30 minuten al op zijn eigen benen staat en binnen 2 uur kan lopen probeert al zelf de uier van zijn moeder te vinden om te gaan drinken. Dat is een groot verschil met wat onze pasgeboren baby allemaal kan. 

Eigenlijk worden we allemaal te vroeg geboren. Onze herseninhoud bevat bij de geboorte slechts een kwart van die van een volwassene. Veel mensen geloven dat vanwege de relatief kleine hersenen, baby’s eigenlijk nog 6 tot 12 maanden langer in de baarmoeder hadden moeten zitten. Maar ik hoef jou niet te vertellen dat ons vrouwen lichaam daar niet op gebouwd is, ergens in de evolutie is het toch echt de bedoeling geweest dat na 9 maanden zwangerschap je baby ter wereld komt. Het hoofdje, waar we nu al zoveel moeite mee hebben, zou anders nooit meer door het geboortekanaal passen.

Tijd om te kijken naar wat een pasgeboren baby allemaal kan als ze de wereld betreden:

Fysieke vaardigheden

Een pasgeboren baby krijgt direct te maken met fysieke uitdagingen en sensorische ervaringen. 

Ademhalen

Waar dat in mama’s buik nog via de navelstreng ging die zorgde voor zuurstof en de koolstofdioxide afvoerde is het nu tijd om als pasgeboren baby zelf aan de slag te gaan. Gelukkig beginnen de meeste baby’s hier vanzelf mee. Toch knap, want ze hebben dit in de baarmoeder niet kunnen oefenen!

Reflexen

Baby’s hebben al verschillende reflexen, sommige hebben ze zelfs in de buik al getraind. Zo hebben ze hun zuig- en slikreflex al goed geoefend en kunnen ze direct gaan drinken. De zoekreflex is ook direct aanwezig. Een pasgeboren baby vindt automatisch potentiële voedselbronnen, zoals de tepel van de moeder.

Hoesten, niezen en met de ogen knipperen

Een pasgeboren baby kan al hoesten, niezen met de ogen knipperen, met deze reflexen houden ze zich veilig van eventueel vervelende prikkels of gevaar.

Het Gezinsleven - Moeder & Kind - Baby's - Wat een pasgeboren baby allemaal kan! - Gezichtsuitdrukkingen van een pasgeboren baby

Zintuigen

Het is lastig om te onderzoeken wat de specifieke zintuiglijke vermogens van pasgeboren baby’s zijn, ze kunnen dit natuurlijk niet zelf even komen uitleggen. Hier is wat we wel weten:

Zien

Een pasgeboren baby kan enigszins zien. Het gezichtsvermogen is nog niet volledig ontwikkeld, toch zie je dat ze actief naar bepaalde dingen in hun omgeving kijken. Ze kijken vooral naar voorwerpen die afsteken ten opzichte van de rest van hun omgeving of naar het licht. Ze nemen namelijk vooral licht, vorm en beweging waar. Wat wel knap is, ze kunnen de grootte van een object al inschatten! 

Licht en donker heeft je baby al in de baarmoeder leren onderscheiden. Naarmate de zwangerschap vordert werd de buikwand dunner, hierdoor leerde je baby het verschil tussen licht en donker. Zo kon je ongeboren kind al een roze schemering zien door de huid van mama. Na een paar weken zul je merken dat je baby voorkeur krijgt voor bepaalde kleuren. Ze zien dan het verschil tussen rood, groen, geel en blauw en veel baby’s hebben blauw en groen als favoriet.

Scheel kijken

Maak je vooral niet druk de eerste 3 à 6 maanden hoort scheel kijken er gewoon bij. Een pasgeboren baby kan nog niet scherp zien, hierdoor gaan beide ogen nog hun eigen gang. Er is nog geen samenwerking tussen de ogen, dit komt vaak vanzelf. Het heeft dan ook niets te maken met het echte scheelzien. 

Horen

Je pasgeboren baby kan al duidelijk horen. Dit heb je zelf misschien ook wel gemerkt aan de trapjes die je hebt gevoelt als eerste reactie op belaade geluiden of jouw stem.

Pasgeboren baby’s reageren op geluiden en vertonen ook een schrikreactie als ze plotseling een hard geluid horen. Ze kunnen ook bepaalde geluiden herkennen, zo zullen ze vaak stoppen met huilen als ze een opname horen van hun eigen geluid en herkennen ze al jouw stem of die van je partner.

Het gehoorsysteem is nog wel in ontwikkeling. Zo moet bijvoorbeeld het vruchtwater dat bij de geboorte nog in het middenoor zit eerst verdwijnen wil een baby echt goed kunnen horen. In de eerste maand na de geboorte komt er ook iemand van het consultatiebureau van je langs. Deze zet de hielprik en doet tevens een gehoortest. Deze test wordt ook wel de ‘neonatale gehoorscreening’ genoemd. Hierbij wordt gecheckt of en hoe je baby op geluid reageert. Dit is erg belangrijk omdat een kind pas goed kan leren praten, als ze ook goed kunnen horen.

Aanrakingen

Pasgeboren baby’s zijn al heel gevoelig voor aanrakingen, het gedeelte in de hersenen dat deze aanrakingen registreert en verwerkt is direct bij de geboorte al goed ontwikkeld. Ze vinden het dan ook heerlijk om vertroeteld te worden! Zo sluiten onmiddellijk de vingertjes of de teentjes als we deze aanraken.

Huid-op-huid contact is niet voor niets iets wat jou pasgeboren baby heel fijn vindt. Het zorg voor rust en kalmeert de ademhaling van je baby. Er zijn ook speciale babymassages, met een fijne huidolie kunnen deze massages helpen een onrustige baby te kalmeren. 

Reuk en smaak

Reuk en smaak zijn al goed ontwikkeld. Laat je pasgeboren baby maar eens wat pepermuntlucht ruiken en je zult zien dat direct harder gaan zuigen. Ook het leuke pruimpje dat ze kunnen trekken als ze iets zuurs proeven geeft aan dat ze al goed weten wat wel en niet lekker smaakt. 

Je pasgeboren baby kan meteen al vrij goed ruiken. De geur van de eigen moeder zal door een borst gevoede baby na een paar dagen al herkend worden. Een pasgeboren baby kan na één week de geur van zijn moeder al onderscheiden van die van een andere vrouw. Ze geven vaak de voorkeur aan zoete geuren. Aan vieze geuren hebben ze net zo’n grote hekel als volwassen en ze kunnen dit al met verschillende gezichtsuitdrukkingen kenbaar maken.

De smaken zoet, zuur en bitter kunnen direct na de geboorte al door jouw kleintje herkent worden. Net als bij het ruiken zie je ook hier terug dat ze vooral houden van zoete smaken. Zo is de moedermelk bijvoorbeeld ook vrij zoet. 

Wat een pasgeboren baby allemaal kan!

Conclusie, hoewel onze baby nog heel afhankelijk is, is er ook al heel veel wat onze pasgeboren baby wel kan! Geniet van deze tijd, je zult merken dat je baby zich razendsnel ontwikkeld, de mijlpalen je om de horen vliegen en voor je het weet is het tijd om het eerste kaarsje uit te blazen en wensen we dat we de tijd voor even kunnen stil zetten (of zelfs terugdraaien).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant