Wat is padel? De populairste opkomende sport

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Padel is een relatief nieuwe sport maar is enorm populair geworden in een korte tijd. Er zijn door heel het land al verschillende sporthallen opgebouwd of aangepast om meerdere padel banen ter beschikking te stellen. Padel kan je vergelijken met tennis en squash al werk je toch dat het wat anders is als je het een keer gedaan hebt.

Het ontstaan van Padel

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van padel maar de basis van de vorm die we nu kennen schijnt in de jaren 60 van de vorige eeuw ontstaan te zijn. Een Mexicaanse man had te weinig ruimte voor een tennisbaan en besloot een kleinere variant te plaatsen en het tennisracket in te ruilen voor een klein houten racket. Via Spaanse vrienden is de ‘sport’ ook in Europa terecht gekomen. Hier speelde voornamelijk de rijkeren mensen het spel waardoor het ook bekende mensen aantrok. Vanuit Spanje is het weer overgewaaid naar Argentinië waar de bekendheid in een stroomversnelling raakte. Momenteel zijn Spanje en Argentinië nog steeds de grootste spelers maar wereldwijd groeit het aantal ‘padellers’ extreem hard.

De spelregels

Allereest beginnen we met de baan. De afmeting van een padel baan is 20 lang en 10 meter breed. Ieder helft is hierdoor 10 meter lang en breed. Binnen deze helft zijn er 2 vakken van 7 bij 5 beginnend bij het net. De wanden bestaan uit glas en hekwerk. De achterwanden een gedeelte van de zijwanden zijn van glas en het andere gedeelte van de zijwanden bestaat uit hekwerk.

De speelbal lijkt op een tennisbal maar je merkt dat die een stuk zachter is. Hierdoor sla je eigenlijk minder hard dan dat je met een tennisbal zou slaan. je speelt het spel 2 tegen 2 waarbij teams afwisselend 1 game serveren. Tijdens de servicebeurt serveert iedere keer dezelfde persoon alleen wordt er met zijn teamgenoot gewisseld van zijde.

Scoreverloop

Dit is hetzelfde als bij tennis dus bij 1 gewonnen punt behaal je 15 punten gevolgd door 30 en 40 en game wanneer het gelijk in punten staat bij 40-40 is het deuce. Hier met een team 2 opeenvolgende punten scoren om de game te winnen. 1 set bestaat uit 6 games waarbij minimaal 2 games verschil zit. Eindigt de set in 6-6 dan speel je een tiebreak waar je 7 punten moet winnen met 2 punten verschil. Een wedstrijd duurt 3 sets met het ‘best of three’ principe dus het team wat als eerste 2 sets wint heeft ook gewonnen.

Service

Je serveert bij padel onderhands met nog 1 belangrijke regel. Je stuitert de bal achter de servicelijn en via de grond omhoog maar deze mag niet boven je middel uitkomen. Het serverende team begint altijd aan de rechterzijde van het speelveld. De service moet diagonaal in het 7 bij 5 vak schuin tegenover je terecht komen zonder het net te raken of het hekwerk te raken, wel mag het glas geraakt worden. De tegenstander mag kiezen om de bal terug te slaan voordat deze de glaswand raakt of daarna.

Raakt de bal het net dan mag de service opnieuw gedaan worden mits de bal wel in het 7 bij 5 vak terecht gekomen is. Anders is het een foutservice en serveer je voor de tweede en laatste service.

Spelverloop

Net als bij tennis mag de bal bij padel maar 1x de grond raken voordat deze teruggeslagen mag worden. Ook mag de speler ervoor kiezen om de bal niet te laten stuiteren en deze direct terug te volleren. Wanneer de bal de glaswand of het hekwerk raakt voor de stuit is het een fout en gaat het punt naar de tegenstander. Na de stuit mag een bal zowel het hekwerk als het glas raken, meerdere keren zelfs.

Stel je voor dat je de bal zo hard tegen de grond slaat dat deze over de omheining gaat is dit niet direct een punt maar krijgt de tegenstander de kans de bal terug het spel in te brengen met dezelfde regels als hierboven. De bal moet eerst de grond raken voordat het glas of het hekwerk geraakt wordt. Ook hier kan de tegenstander ervoor kiezen de bal terug te slaan voordat deze de grond raakt. Bij iedere oneven game ruilen de teams van helft, net als bij tennis en bij een tiebreak wissel je na 6 punten.

Racket

Een padelracket is in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Vaak wordt een rond racket aanbevolen bij beginners en hoe beter je bent hoe meer je naar een ‘druppelvormig’ racket kan kijken. Het ronde racket zorgt ervoor dat je veel controle en een groot raakvlak hebt terwijl een druppelvormig racket zorgt voor meer power en precisie.

Daarnaast verschillende rackets ook in gewicht, een licht racket weegt minder dan 360 gram, een gemiddeld racket tussen 360 en 370 gram en een zwaar racket meer dan 370 gram. Bij gewicht komt automatisch balans kijken waarbij het zwaartepunt kan liggen in het handvat, het midden of de kop van het racket. De handeling is het fijnst bij een laag zwaartepunt en je kan meer kracht realiseren bij een hoog zwaartepunt. Bij een middel zwaartepunt heb je eigenlijk het beste van beide werelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant