Een weekplanning, je hele week vooruit plannen, iedere dag weten waar je aan toe bent. Zodat je minder stress ervaart en niets vergeet. Ik geloofde er nooit zo in, ik had wel een takenlijst die ik de avond ervoor gauw in elkaar zetten maar dat was het dan ook. Vaak haalde ik de helft van die taken niet eens. De week was voorbij en de taken werden doorgeschoven.
Wat is een weekplanning?
Het idee van een weekplanning is om in je (digitale)agenda of een planner alle dagen van de week te plannen. Je schrijf op welke afspraken je hebt, welke vaste taken je moet uitvoeren en wanneer je die dan doet. Ik gebruik een desk planner of een normale planner. Zo weet je wat je moet doen en hoe druk je het hebt.
Waarom zou je plannen?
Als je niets plant ben je overgeleverd aan de waan van de dag. Deze bepaalt dan waar jij je de hele dag mee bezig moet houden, je blust het ene brandje na het andere, vliegt met de kinderen van school naar dansles en het eten? Oeps, even niet aan gedacht. Een weekplanning klinkt wellicht wat overdreven, maar een half uurtje op zondagavond scheelt mij al jaren veel stress.
De voordelen op een rij:
- Je neemt verantwoordelijkheid over je eigen leven en beslist zelf wat je wilt doen.
- Ik denk op zondag na over de doelen die ik deze week wil realiseren. Wat gaat mij aan het einde van deze week een goed en voldaan gevoel geven, of te wel: wat wil ik deze week bereiken?
- Het haalt de stress weg, door mijn to do list te verwerken in mijn weekplanning zie ik wat er wel of wat er niet gaat lukken. Ik kan dan direct laten weten als iets niet gaat lukken en verplaatst moet worden.
- Door goed na te denken over de verschillende to do’s van de aankomende week, kun je ze in een zo productief mogelijke volgorde plaatsen. Plan bijvoorbeeld al je afspraken op een dag zodat je op andere dagen gefocust aan het werk kunt zijn. Denk ook na over de boodschappen en je sport momenten.
- Door mijn weekplanning houd ik zelf de regie in handen, wil iemand heel graag dat je deze week nog iets doet? Helaas, jij kan niet want jou week is gepland. Zo kun je gemakkelijker nee zeggen.
- Je kunt momenten plannen met tijd voor jezelf zoals een kappersafspraak of voor het leven van een goed boek maar momenten leeg houden zodat je meer tijd hebt voor je gezin.
- Je creëert rust voor jezelf en het gezin. Door structuur en voorspelbaarheid weet iedereen wat er komen gaat.
Kost dat niet onnodig veel tijd?
Ik ga er op zondagavond na het eten altijd even voor zitten en binnen een half uurtje ben ik klaar. Doordat ik een vast tijdstip hebt gekozen vergeet ik het niet en het voordeel van de zondag is dat alle afspraken voor komende week bekend zijn.
Denk na over hoe jij je weekplanning wilt maken. Gebruik je een elektronische agenda of een papier planner? Ze hebben allemaal zo zijn voor- en nadelen. Zo kun je een digitale agenda delen met anderen terwijl een papieren planner je weer een goed gevoel geeft omdat je zo lekker kunt afstrepen en gemakkelijker kunt plannen voor het hele gezin. Ook hierbij geld, doe wat jij fijn vindt!
10 tips voor het maken van je weekplanning
Weekplanning opstellen
Kies een vast moment in de week waarop jij aan je planning werkt, of dat nu de vrijdagmiddag, de zondagavond of de maandagochtend is, dat maakt niet uit. Het moet voor jou logisch zijn.
Weekmenu
Niets is zo stressvol als om half 6 de koelkast open trekken en geen idee hebben wat je moet gaan klaarmaken. Nog even naar de winkel vliegen is tijdrovend, druk en onnodig duur. Ik heb een vast moment waarop de boodschappen bezorgd worden en weet dus dat ik de dag van te voren de boodschappen moet doen. Ik plan mijn hele week qua maaltijden vooruit en op de dag dat de boodschappen geleverd worden, plan ik tijd in om alles op te ruimen en alvast wat meal prepping te doen. Door een weekmenu heb je geen stress over wat je die avond gaat eten en altijd alles in huis!
Vaste handelingen
Iedereen heeft nu eenmaal taken die iedere week terug komen. Toch zet ik ze steevast in mijn weekplanning omdat ze nu eenmaal tijd kosten en ik op dat moment niets anders kan doen. Denk aan eet momenten, de was en stofzuigen.
Takenlijst
Wat moet er deze week echt gebeuren? Schrijf die belangrijke telefoontjes, mails die de deur uit moeten en project met een deadline op en verwerk ze als eerste in je weekplanning. Het is slim om deze vooraan in je week te plannen, zo weet je zeker dat je ze kunt afronden.
Energiepiek
Mensen zijn vaak ’s ochtends productiever dan aan het einde van de dag en aan het begin van de week zijn we meer gefocust en energie dan op vrijdagmiddag. Denk na over welke taken je op welk moment doet. Zo vinden vele van ons het fijn om de dag te beginnen met: Eat that frog. Begin je dag met de taken waar je het minste zin in hebt, zodat je die alvast hebt gehad en de rest van de dag een eitje is!
Maak de to do’s klein
Nu je de belangrijkste taken in je weekplanning hebt verwerkt is het tijd om te kijken naar projecten en overige taken. Hele grote taken kunnen je het gevoel geven dat je niet vooruit komt. Als je wel 5 blokken in je weekplanning met hetzelfde moet vullen, dan werkt dit niet motiverend. Breek grote taken op in een aantal onderdelen. Wil jij bijvoorbeeld de baby kamer klaarmaken? Schrijf dan niet iedere week babykamer op, maar plan momenten van schilderen, behangen, meubels kopen, lamp ophangen enz. Zo kom je iedere keer een stapje dichter bij je doel en blijf je gemotiveerd!
Wees realistisch
Het heeft geen zin om vol enthousiasme aan het plannen te slaan en er op dinsdagavond achter te komen dat je amper de taken van de maandagmorgen hebt voltooid. Houdt het overzicht, denk na of je doelen realistisch en niet te druk zijn, want alleen dan heb je baat bij je weekplanning.
Langetermijndoelen
Door na te denken wat je aan het einde van de week gedaan wilt hebben, kun je ook stappen zetten in het realiseren van je lange termijn doelen. Welke taken van deze week dragen bij aan wat jij wilt bereiken? Denk hierover na.
Werk met verschillende kleuren
Om overzicht te bewaren kan het fijn zijn om verschillende kleuren voor verschillende onderdelen van je leven te gebruiken. Zo houd je privé en zakelijk gescheiden maar kun je ook de afspraken van de kinderen uit elkaar houden. Je kunt in je digitale agenda gebruik maken van verschillende agenda’s, om rust te creëren kun je als je aan het werk bent dan even je privé afspraken ‘uit’ zetten. Zodat ze tijdelijk uit beeld verdwijnen en je gefocust aan de slag kunt
Rollen
Wat ben je allemaal? Moeder? Ondernemer of werknemer? Vrijwilliger? Dochter? Mantelzorger? Kijk na of je vanuit al die rollen deze week je taken hebt gepland.
Extra taken
Een blok met extra taken werkt super motiverend. Deze taken zijn niet aan een dag gekoppeld en hoeven ook niet deze week af. Je begint er pas aan als alle taken van de dag af zijn. Hoe goed voelt het om een extra taak af te vinken? Je loopt op de zaken vooruit en dat kan je omdat je door je weekplanning zo productief hebt gewerkt.
Tijd voor onverwachte zaken
Nu je in je weekplanning hebt opgenomen wat je minimaal gedaan wilt hebben, is het ook belangrijk om wat tijd op te neme voor onverwachte verstoringen, uitloop of een momentje pauze. Je weet maar nooit of je computer er plotseling mee op houd, je toe bent aan een powernap of dat ene project met die belangrijke deadline toch uitloopt. Het is fijn als je wat extra tijd hebt ingepland voor deze onverwachte omstandigheden, zo voorkom je stress en kun je nog steeds al je taken afvinken.
Jouw wensen
Wat voor soort week geeft jou een goed gevoel? Welke doelen wil je aan werken? Wil je graag lunchen met die vriendin die je al zo lang niet hebt gezien terwijl je weet dat je dan in de avond moet werken? Hoevaak ga je sproten? Maak je weekplanning persoonlijk, want alleen dan blijf je gemotiveerd!
Conclus
Ik hoop dat jij met deze tips jou eigen productieve weekplanning kunt opstellen, met tijd voor jezelf, de kinderen, je hobby’s en wensen. Natuurlijk lukt het mij ook niet altijd om me aan mijn planning te houden, maar dat is helemaal niet erg. Het is een leidraad die ervoor zorgt dat ik zoveel mogelijk uit mijn week haal! Voel je dus zeker niet schuldig als het een dagje wat minder loopt, je leert gaan de weg steeds beter om je planning te maken en aan te laten sluiten op jou lifestyle! Ga jij aan de slag met het maken van je eigen weekplanning?