20 weetjes over Nederland

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Benieuwd wat ons onderscheid van andere landen? Wij hebben 20 leuke weetjes voor je op een rij gezet en voor sommige weetjes kan je leuke dagjes uit maken of zelfs een vakantie in eigen land plannen.

1. Hoe vol is Nederland?

Nederland is een van de dichtstbevolkte landen van Europa, op onze 41.532 km² wonen ruim 17 miljoen mensen.

2. Het Koninkrijk der Nederlanden

Nederland is sinds 1815 een koninkrijk. Sinds 2013 is Koning Willem-Alexander het staatshoofd met aan zijn zijde koningin Maxima. Sinds 1937 wordt de oranje wimpel, die tezamen met de nationale vlag wordt opgehangen, gezien als een teken van trouw van het Nederlandse volk aan het Huis van Oranje. 

3. Fietspaden

Dat we echte fietsers zijn, is algemeen bekend maar hoe kan het ook anders want er ligt meer dan 37.000 km aan fietspaden. We fietsen gemiddeld 2,5 km per dag dat staat gelijk aan zo’n 900 km per jaar!

4. 22,7 miljoen fietsen

Nu we het toch over fietsen hebben, we hebben ze meer dan mensen en zijn daarmee de fiets hoofdstad van de Wereld. In 2016 is er bij een telling gebleken dat er 22,7 miljoen fietsen in Nederland zijn. Dat betekent dat we per persoon 1,3 fiets voor de deur klaar hebben staan om ons overal naar toe te brengen. Er is dan ook niets te vergelijken met het eenvoudige plezier van fietsen, spring maar achterop bij mij… 

5. Wat ben je groot geworden.

Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld, Nederlandse mannen van 19 jaar zijn gemiddeld 1,83 meter en vrouwen van die leeftijd 1 meter 70.

6. Tulpen

We worden er flink door geroemd maar wist je dat de tulp niet uit ons land komt? Al staan we wereldwijd bekend door onze tulpen en tulpenvelden, de eerste tulpenbollen werden uit Turkije geïmporteerd.

tulp - het gezinsleven - nederland
Tulp - het gezinsleven - nederland

7. Engels als tweede taal

86% spreekt Engels als tweede taal. Alle Nederlandse kinderen leren Engels op school, we spreken gemiddeld 3,2 talen per persoon hiermee staan we op de tweede plek in Europa.

8. Bijna een derde van Nederland bevindt zich onder zeeniveau.

Het laagste punt van ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op maar liefst 6,76 meter onder zeeniveau. Het hoogste punt ligt in het zuiden van Limburg, het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland ligt op 323 meter boven zeeniveau. De luchthaven Schiphol ligt zo’n 4,5 meter onder de zeespiegel en is daarmee de enige luchthaven in de wereld die lager ligt dan het zeespiegelniveau! Schiphol ligt dus eigenlijk op de bodem van het vroegere Haarlemmermeer.

9. Kustlijn

De Nederlandse kustlijn is een toeristische trekpleister van maar liefst 230 kilometer lang waarvan 75% bestaat uit duinen die wel een paar kilometer breed kunnen zijn.

10. Water weetjes

We zouden Nederland niet zijn als we niet nog wat meer water weetjes hadden. In totaal bestaat 11% van ons vaste land uit water en de waterwegen in ons land zijn in totaal 6.000 km lang. Van alle landen in Europa hebben alleen Finland (16 procent) en Zweden (12 procent) nog net iets meer water.

11. Meer schapen dan mensen

Op het grootste Waddeneiland van ons land Texel heb je meer kans om een schaap tegen het lijf te lopen dan een mens er wonen namelijk 14.000 schapen op het eiland en iedere lente komen er hier nog een paar duizend bij. Dat terwijl er in totaal maar 13.500 mensen op het eiland wonen!

12. Kaaskoppen

Waarom we ook wel kaaskoppen genoemd worden vraag je je af? Gemiddeld eten we maar liefst 17 kilo kaas per persoon per jaar. We maken al kaas sinds het jaar 400. Met het produceren van bijna 800 miljoen kilo kaas per jaar, zijn wij één van de grootste kaasmakers van Europa, niet gek voor zo’n klein landje!

13. Veel musea

Ons land heeft met meer dan 650 musea de grootste museumdichtheid ter wereld, dat is toch iets om trots op te zijn!

14. De stad op palen

Onze hoofdstad Amsterdam is gebouwd op duizenden houten en betonnen palen, wist je dat het Paleis op de Dam in 1665 gefundeerd is op 13.659 houten palen! Een uitbouw wordt dan ineens een hele kunst want krijg maar eens die lange palen in je achtertuin in hartje Amsterdam.

15. De Brandaris

De oudste en daarmee ook de bekendste vuurtoren van Nederland staat op het eiland Terschelling. De 53,7 meter hoge toren dateert oorspronkelijk uit 1594. De bijnaam van deze toren is De Brandaris, vernoemd naar de toren van de Brandariuskerk. Toen deze toren in de zee verdween werd er besloten een nieuwe te bouwen vandaar de naam De Brandaris.

16. De Hollandse drieklapper

Groeten met 3 kussen op de wang, voor buitenlanders vaak een hele verwarrende situatie.

17. Echte koffieleuten

Wij Nederlanders houden van koffie, na Scandinavië woont in Nederland het grootste aantal koffiedrinkers. Gemiddeld drinken we zo’n 3,2 kopjes per dag want betekent dat we per persoon per jaar 140 liter koffie wegwerken.

18. Bierbrouwerij Heineken

Nederlandse brouwerij Heineken is met meer dan 140 brouwerijen verdeeld over 70 landen de 3e grootste bierbrouwer van de wereld. In Nederland bezit Heineken ongeveer 50% van de Nederlandse biermarkt en we drinken met zijn alle gemiddeld 74 liter bier per jaar.

Het Gezinsleven - Vakantie - Nederland - 20 weetjes over Nederland - Heineken

19. Gin

De alcoholische drank die ontstaat door de destillatie van een vergist graanbeslag en zijn smaak krijgt door de toevoeging van jeneverbessen is eigenlijk uitgevonden in Nederland. De drank heette eigenlijk ‘Jenever’ en werd oorspronkelijk gebruikt voor medicinale doeleinden.

20. Geluk

Over het algemeen zijn Nederlanders hele gelukkige mensen, we bevinden ons namelijk op plek 6 in de wereld. Vóór ons komen Finland, Zwitserland, IJsland, Denemarken en de aller gelukkigste mensen wonen in Noorwegen.

Heb jij nog leuke feitjes die je met ons zou willen delen? Laat ze achter in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant