Wie ben ik kennen we waarschijnlijk wel van het gelijknamige tv programma wat sinds 1990 verschillende seizoenen kende. Wie ben ik is uiteindelijk (met pauzes) tot 2020 op tv geweest en gepresenteerd door verschillende personen. Wendy van Dijk en Caroline Tensen waren de laatste presentatrices. Destijds zijn tijdens de Wie ben ik tv shows verschillende elementen aan het spel toegevoegd.
Er is ook een fysiek spel van gemaakt waarbij je personen moest raden aan de hand van uiterlijke kenmerken. Bij deze Wie ben ik ben je vrij om eigen elementen toe te voegen. Het gaat nu namelijk niet over een bordspel maar over een spel met vrije invullen waarbij je eigenlijk alleen pen en papier nodig hebt. Hierdoor is het een perfecte gezinsactiviteit en kan je het spannender maken door eigen invullingen toe te voegen.
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Aantal spelers: +2 spelers
Geschikt voor: kinderen/ volwassenen
Spelduur: ca. 15 minuten
Afhankelijk van de manier waarop je het spel speelt.
Wie ben ik spelregels?
Er zijn talloze variaties op Wie ben ik te bedenken maar zoals wij het vaak spelen is dat de persoon links of rechts van jou een naam voor jou bedenkt. Deze plaats je voor de persoon met de tekst gericht naar de andere spelers of je plakt het papier op zijn/haar voorhoofd. andere manier is om iedereen een naam op te laten schrijven en alles op te vouwen en te husselen. Je pakt willekeurig een papiertje en zet dit voor je neer. Hierbij bestaat wel de kans dat je je eigen lotje trekt en daarmee eigenlijk direct gewonnen hebt.
Bij het bedenken van de namen kan je al een spelregel bedenken. Gaat het alleen om echte personen of zijn personages ook goed? Gaat het ook om voorwerpen? Je kan het zover afbakenen als je zelf bepaald. Alleen voetballers bijvoorbeeld voor de sportliefhebbers of alleen tekenfilm figuren om maar iets te noemen.
het verloop van het spel is eigenlijk heel makkelijk. Je stelt vragen waar ja of nee op geantwoord kan worden en dan kan je weer een nieuwe spelregel toepassen. Iedereen stelt om de beurt een vraag en dit herhaal je of je mag doorraden wanneer het antwoord ja is, als beloning dat je op de goede weg bent.
Je kan er voor kiezen dat iedereen zijn of haar vragen moet onthouden of je kan met pen en papier bijhouden welke vragen je gesteld hebt en wat de antwoorden waren. Je kan er ook nog voor kiezen dat je alleen de vragen op mag schrijven waarop het antwoord ‘ja’ is. Dit kan een reden zijn dat de spelers meer met het spel bezig zijn en minder afgeleid worden.
Met het opstellen van eigen regels kan je de moeilijkheid van het spelletje deels bepalen. Hierdoor kan je het spel dus met vrijwel iedereen spelen. Met kinderen zorg je gewoon voor wat meer of makkelijkere regels waardoor ze ook eerder tot het antwoord komen en met volwassenen kan je kiezen om het wat moeilijker te maken door bijvoorbeeld geen antwoorden op te mogen schrijven.
Het is ook een leuke variant om eerst allemaal een onderwerp op te schrijven en hier (blind) één van de onderwerpen uit te kiezen. Hierdoor kan je al een eerste voorsprong creëren als jij een onderwerp gekozen hebt waar je veel kennis van hebt. Is het een te specifiek onderwerp dan bestaat de kans dat de andere spelers en niks vanaf weten waardoor de te raden namen al moeilijk zijn of dat de gestelde vragen niet helemaal aansluiten.
Omdat Wie ben ik een eigen spel is zonder trofeeën kan je er zelf iets leuks voor bedenken voor diegene die als eerste een potje wint, of 3 potjes bijvoorbeeld. Speel je het spel met kinderen kan je er bijvoorbeeld een leuke beloning aan koppelen zoals iets lekkers. Speel je het met volwassenen en is het een spel bij de borrel kan je er bijvoorbeeld voor kiezen een borreltje uit te delen aan één van de verliezers. Dit is één van de gezelschapsspellen wat nooit verveelt omdat je continu kleine nieuwe eigen regels door kan voeren.
toch op zoek naar het bordspel van Wie ben ik? Klik dan hieronder.