De woordenschat vergroten van jouw kind, lees hier de beste tips!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De meeste kinderen beginnen met brabbelen rond hun eerste verjaardag, na de tweede verjaardag gaat het sneller en kennen ze al meer dan 50 woorden. Rond hun derde worden er al twee- tot drie-woordzinnen gesproken. Contact maken met je baby of peuter is een van de meest essentiële taken van jou als ouder. Het is belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt doen. In dit artikel geven we je tips, hiermee kun je de woordenschat vergroten en het helpt je de interactie met je kind te stimuleren.

Grote woordenschat van belang?

Woorden vormen de bouwstenen van iedere taal. Het is niet voor niets dat je vroeger op school de rijtjes van woorden in een vreemde taal uit je hoofd moest leren. Met een breed vocabulaire kun je complexere zinnen maken, het is daarom van belang je kind te helpen en zijn woordenschat te vergroten.

Een goede woordenschat draagt bij aan het schoolsucces, immers je kind zal makkelijker in staat zijn de stof te begrijpen vanuit een beter taalbegrip. Het loont daarom de moeite om met jouw kind aan de slag te gaan en actief zijn of haar woordenschat te vergroten.

Wil je meer weten over de ontwikkeling van de woordenschat bij kinderen? Lees dan: Ontwikkeling van de woordenschat bij een kind

Hoe kun je de woordenschat vergroten? 

De allerbelangrijkste tip is heel simpel, namelijk praat veel met je kind. Begeleid dagelijkse handelingen met taal. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse handelingen als het aankleden, wassen en de tafel dekken. Tijdens deze handelingen kun je uitleggen wat je doet, wat je allemaal pakt en tegenkomt, hierbij gebruikt je een groot aantal woorden. Als je dit dagelijks herhaalt maakt dit dat de woorden makkelijker worden onthouden door je kind,

 en juist daarmee kun je de woordenschat vergroten. Het is belangrijk om het niveau van jouw communicatie aan te passen aan de leeftijd van je kind. Probeer het niveau continu te verhogen en steeds vaker de interactie aan te gaan. 

Merk je dat je het lastig vindt om over dagelijkse handelingen te spreken, luister dan goed naar je kind en probeer in te haken op zijn of haar belangstellingen. Je zult merken dat het gesprek dan vloeiender zal verlopen omdat je kind het onderwerp zelf heeft aangedragen. Op eenzelfde manier als bij de dagelijkse handelingen kun je zo de woordenschat vergroten. 

Soms is het lastig als je kind niet zo spraakzaam is, let dan goed op waar de aandacht naar uitgaat. Zie je bijvoorbeeld dat je kind door het raam naar de kat van de buren staart, ga hier dan op in. Blijf positief en niet te opdringerig en nog belangrijker neem de tijd, het zal je helpen een betere gesprekspartner van je kind te worden.

Taal gebruiken lijkt soms lastig, maar kan bij de meest uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld door:   

  • Te benoemen waar het kind mee speelt of naar kijkt;
  • Uitleg geven over iets dat onverwachts gebeurt;
  • Woorden geven aan hoe je kind zich voelt;
  • Beschrijven wat jullie samen aan het doen zijn;
  • Praten over wat jullie straks gaan doen.

Andere manieren om de woordenschat te vergroten

Lezen, lezen en nog eens lezen

Lees samen veel boekjes, en begin al op jonge leeftijd van je kindje met voorlezen. Het klinkt logisch, maar toch is dit een valkuil in de drukke levens van jonge ouders. Wil je meer informatie over voorlezen en hoe dit bijdraagt om de woordenschat van jouw kindje te vergroten? Lees dan onze artikelen:

  1. Hoe maak je voorlezen leuk?
  2. Waarom is voorlezen belangrijk? De 10 redenen!
  3. Voorleestips voor jonge ouders!

Spelletjes spelen

Er zijn veel spelletjes beschikbaar die helpen de woordenschat van je kind te vergroten. Denk daarbij aan een spelletje als memory of kwartet. Benoem waar het over gaat en help je kind bij de uitspraak, maar belangrijker nog probeer over verschillende onderwerpen samen een gesprekje aan te gaan. Ook hierbij is het belangrijk dat je de handelingen van jou en je kindje met taal begeleidt.

Ben je meer creatief ingesteld, dan is het leuk om zelf spelletjes te verzinnen, zo kun je samen gekke liedjes verzinnen of een woordenspel spelen, door bijvoorbeeld woorden te zoeken met dezelfde beginklank of door een woordslang te maken. Je kan deze spelletjes complexer maken door spelregels af te spreken zoals ieder nieuw woord moet logisch in verband te brengen zijn met het voorgaande woord.

Samen zingen en rijmen

Zing samen liedjes en herhaal deze regelmatig, met als doel dat je kind de tekst van het liedje kan onthouden. Hetzelfde geldt voor rijmpjes en versjes. Kies er bijvoorbeeld iedere ochtend tijdens het ontbijt of ‘s avonds voor het avondeten een paar uit. Heb je inspiratie nodig, dan is dit boek met bekende rijmpjes een echte aanrader. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant