Wordt een barbecue meister

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De zon schijnt, het is lekker weer buiten en Nederland gaat massaal aan de barbecue. Gezellig met je vrienden en familie buiten zitten, een drankje erbij en genieten van elkaar en lekker eten. Helaas zie je regelmatig dat dat heerlijke malse stukje vlees verknald wordt door een slechte voorbereiding en dat is hartstikke zonde. Daarom in deze blog wat tips zodat jij een echt bbq- meister wordt.

Tip 1: Kies de juiste bbq

Natuurlijk kun je je stukje vlees gewoon bakken in de pan of oven, maar niets is zo lekker als een stukje vlees van de barbecue. Maar welke kies je? Er zijn heel veel verschillende. Je kunt kiezen voor eentje op gas, houtskool of briketten. Mijn voorkeur gaat uit naar houtskool of briketten. Een gas barbecue is makkelijk in gebruik maar je krijgt dan niet die unieke en heerlijke rokerige smaak die alleen een barbecue heeft. Zorg er ook voor dat je barbecue een deksel heeft. Hiermee blijft de smaak goed zitten in je vlees en de temperatuur van je vlees blijft ook constant.

Tip 2: Het juiste “gereedschap”

Het maakt niet uit of je je voor de eerste keer aan een barbecue waagt of dat je een ware chef bent, je hebt geschikt materiaal nodig om mee te werken. Niet alleen om je vlees goed voor te bereiden maar ook om de bbq goed te kunnen gebruiken. Om te beginnen heb je een vleestang nodig, een roestvrijstalen spatel met een lang handvat en een schoonmaak borstel.

Vergeet ook de vleesthermometer niet. Hiermee kun je de perfecte gaarheid van je vlees controleren. Ook handig zijn metalen spiesjes, volgens mij vindt niemand het fijn om met satéprikkers in de weer te gaan op de barbecue, bbq-handschoenen én een marinade borstel. Met deze laatste voorzie je je vlees perfect van marinades en sauzen.

Tip 3: Het vlees op smaak brengen

Je zou natuurlijk naar de supermarkt kunnen gaan en daar wat pakken vlees uit de aanbieding halen, in principe is daar niets mis mee. Maar wil je een echte bbq-meister worden dan haal je je vlees vers bij de slager en maak je je marinades zelf. Op internet kun je tal van heerlijke recepten vinden voor kruidenmixen en marinades waarmee je je vlees de perfecte smaak geeft. Je kunt je marinades zelfs ín je vlees stoppen in plaats van erop te smeren. Hiervoor heb je wel een marinadespuit nodig.

Het beste resultaat wordt behaald als je je kruidenmix of marinade enkele uren van tevoren al aan het vlees toevoegt, hierdoor kan het goed in het vlees trekken en wordt je vlees lekker mals. Klinkt beter dan een droog stukje kip, toch? Sommige stukken vlees smaken beter wanneer je deze van tevoren alvast uit de koelkast haalt, zoals bijvoorbeeld een lekkere biefstuk.

Tip 5: Wees geduldig, goed werk heeft tijd nodig

Ik snap dat je het liefst binnen 5 minuten je vlees op je bord hebt liggen, maar een goed stuk vlees kost nu eenmaal tijd, concentratie en geduld. Geef je briketten of kolen dan ook de tijd om goed warm te worden. Vaak wordt het vlees al op de barbecue gegooid als de vlammen er nog onderuit komen, maar je kunt beter even wachten tot de kolen wit of roodgloeiend zijn. Gemiddeld duurt het zo’n 30 minuten voordat het goed op temperatuur is.

Tip 6: Don’t forget the veggies

I get it, bij een barbecue denk je aan vlees, vlees en nog eens vlees (en stokbrood met kruidenboter). Maar we moeten ook een beetje op onze gezondheid letten, dus laten we de groenten niet vergeten. Groenten van de barbecue kunnen heel lekker zijn. Denk hierbij aan een spiesje met stukjes verschillende soorten paprika of een heerlijke maïskolf.

Er zijn heel veel groenten die je op de barbecue kunt bereiden en het is ook wel lekker om even iets anders dan alleen maar vlees te proeven. Om je groenten het beste te bereiden moet je ervoor zorgen dat je ze zo snijdt, dat een groot oppervlak het rooster raakt en vergeet ze na het snijden niet in te smeren met olie. Anders kun je je groenten van je rooster afschrapen in plaats van opeten.

Het Gezinsleven - barbecue meister groente

Tip 7: Schoonmaken, laat het niet staan tot de volgende keer

Na een heerlijke avond tafelen heb je weinig zin meer om de barbecue nog schoon te maken, dat snap ik helemaal. Maar doe dit toch, want je wil de volgende keer dat je hem aansteekt niet de restjes aangekoekt vet en verbrande resten nog weghalen. Dit is een rot klus dus doe het maar meteen. Zorg van tevoren dat je barbecue is ingevet met olijf- of zonnebloemolie, hiermee voorkom je dat je eten aan het rooster blijft plakken.

Aan het eind van je feestmaal (als je bbq nog een beetje warm is) kun je met een bbq-borstel met gemak het rooster schoonmaken en vergeet ook de barbecue zelf niet. Op deze manier kun je het langst genieten van jouw favoriete men-tool.

Heb je zelf nog leukte tips om een echte bbq-meister te worden? Laat ze dan achter in de comments!

Mogelijk heb je ook interesse in onze blog over een hout of gas barbecue, bekijk deze dan nu!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant