Zonbescherming voor kinderen

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De zon is tegenwoordig erg scherp en de zomers bestaan uit steeds meer zonnige dagen. De temperaturen lopen op en dat maakt dat er veel uv-straling is. Zonbescherming voor kinderen wordt daardoor steeds belangrijker. Een kinderhuid is extra kwetsbaar en moet goed beschermd worden. Ik ga je uitleggen hoe je dit het beste kunt doen!

Een kinderhuid vernieuwt zich in hoog tempo, hierdoor heeft de huid niet altijd voldoende tijd om door de zon beschadigde huidcellen te herstellen. Een kinderhuid verbrand extra snel en de schade die ontstaat aan de huid kan niet ongedaan gemaakt worden. De kans op huidkanker vergroot telkens als de huid verband, dit is waarom zonbescherming voor kinderen zo ontzettend belangrijk is. 

Belangrijkste tips van Het KWF:

 • Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30.
 • Smeer elke 2 uur in en smeer ruim, dit betekent dat je minstens 7 theelepels moet gebruiken.
 • Zoek tussen 12 en 15 uur zoveel mogelijk de schaduw op, de zon is dan het meest schadelijk.
 • Laat kinderen met een zonnebril, petje of shirt aan in de zon spelen.

Smeren

Zonbescherming voor kinderen is super belangrijk, dat betekent dat we massaal moeten gaan smeren. Vaak wordt er niet genoeg zonnebrand gesmeerd of wordt er niet vaak genoeg gesmeerd. We denken wel aan zonbescherming voor kinderen als we op vakantie zijn, aan het zwembad liggen of zandkastelen bouwen, maar denk ook eens aan al die andere momenten. Samen op de fietsen, een stukje wandelen of buiten in de tuin spelen bij opa en oma. Ook dan vangt de kwetsbare kinderhuid veel zonnestralen en zelfs op een bewolkte dag is zonbescherming voor kinderen nog altijd belangrijk.

 • Voor kinderen is het belangrijk om een zonnebrandcrème te smeren met een hoge beschermingsfactor, dat betekent factor 30 of hoger. Is het een zonovergoten dag, smeer dan zeker factor 50 of 50+.
 • Maak er een routine van, smeer bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen in de ochtend, nadat je ze hebt gewassen of net voordat je gaat ontbijten.
 • Het is belangrijk om het smeren te herhalen, smeer iedere 2 uur. Momenten waar je extra op moet letten is als ze je kind uit het water komt of zich heeft afgedroogd. De zonnebrandcrème is dan grote deels verdwenen en dit zijn momentjes waarop je extra moet smeren.
 • Zet een timer zodat je het niet vergeet, 2 uur gaan sneller voorbij dan je denkt.

Je kunt eigenlijk niet vaak genoeg smeren, let vooral op na het zwemmen of bij veel zweten. Ook al is de zonnebrandcrème waterresistent dan is het nog altijd belangrijk om te herhalen. Let op dat de meeste zonnebrandcrèmes tijd nodig hebben om in te trekken, vaak is dit 15 of 30 minuten.  Gebruik je een product met een minerale filter? Dan zijn ze direct beschermd.

Insmeren lastig?

Niet alle kinderen vinden het fijn als het tijd is om in te smeren, sommige kunnen flink tegenspartelen. Het belang van zonbescherming voor kinderen is niet iets wat je goed uit kunt leggen. Probeer er een spelletje van te maken zodat ze het minder vervelend vinden maar spreek wel af dat jij nog even controleert of er geen plekjes overgeslagen zijn.

 • Zet een liedje op tijdens het insmeren, zo weet je kind wanneer het afgelopen is.
 • Smeer elkaar in, niets leukers dan mama of papa onder kliederen. 
 • Zet stipjes en laat je kind ze verbinden, zo kun jij het bovenlichaam doen terwijl ze de benen zelf proberen. 
 • Geef ze tussendoor even wat te eten, zo is het minder erg om even op te moeten houden met spelen.

Baby’s

Houd’t baby’s, en eigenlijk peuters ook, altijd uit de directe, volle zon maar smeer ze wel in met zonnebrand. Want ook al bevind je baby zich in de schaduw, ook daar is zijn ze niet veilig voor de uv-stralingen en kunnen ze nog altijd verbranden.

Let wel op dat je baby altijd voldoende frisse lucht krijgt en het niet te warm krijgt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als je jouw baby onder een doek legt.

Kleren

Smeren alleen is vaak niet voldoende, er zijn nog meer mogelijkheden van zonbescherming voor kinderen. Je kunt hierbij denken aan een pet of hoed waarmee je de hoofdhuid, de oren en de nek van je kind beschermd maar ook aan uv-werende kleding en een zonnebril.

Let op: door gewone kleding kan soms nog steeds uv-straling doordringen.

Uv-werende kleding beschermt hetzelfde als zonnebrandcrème, ook als de kleding nat wordt. Het droogt snel, is ademend en je kunt het gemakkelijk uitspoelen. Even ophangen en het is zo weer droog. 

Voor de duidelijkheid een droog wit shirt biedt een bescherming van SPF 15, dit is omdat het een licht kleding stuk is. Wordt het nat? Dan gaat de beschermingsgraad naar beneden. Vandaar dat uv-werende kleding zo’n aanrader is. Minder lang insmeren en altijd goed beschermd!  

Zonbescherming voor kinderen? Vergeet de ogen niet! Te veel zonlicht kan het hoornvlies beschadigen en zelf lijden tot permanente schade aan de ogen. Zolang ze jong zijn zul je hier niet veel van merken maar het blootstellen van de ogen aan zonlicht kans op oogziektes op latere leeftijd zoals staar en netvliesaandoeningen vergroten.

Weren

Naast goed insmeren en je kleding aanpassen is een simpele vorm van zonbescherming voor kinderen ook het weren van de zon. Maar hoe doe je dat?

 • Vermijdt de zon iedere dag tussen 10 en 15 uur, de uv-stralingen zijn dat het heftigst.
 • Zoek de schaduw op tijdens het middageten of ga even binnen zitten.
 • Zoek een schaduwrijke plek uit of neem wat mee, denk aan bomen, parasols of een schaduwdoeken.
 • Blijf smeren, zonnestralen kunnen weerkaart worden door de aarde.

Welke zonnebrandcrème?

De kinderhuid is dunner dan een volwassen huid, hierdoor is de huid gevoeliger voor bepaalde ingrediënten zoals parfum. Zeker als je kind veel last heeft van eczeem is dit iets om rekening mee te houden.

Kinderen kunnen eigenlijk iedere zonnebrandcrème gebruiken, maar wat vooral belangrijk is om op de ingrediënten te letten. Koop een crème die zo min mogelijk kleur- en vooral geurstoffen bevat want dit zijn de ingrediënten die een kinderhuid irriteren. Zorg dat het product een minerale filter bevat, dit laagje op de huid, vaak zichtbaar als een witte waas, weerkaast het uv-licht. Minerale filters werken direct waardoor je kinderen meteen weer verder kunnen met spelen en kun je herkennen aan ingrediënten als zinkoxide of titaniumdioxide.  

Waterproof of waterresistant geven aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten, maar dit betekent niet dat je de hele dag beschermt bent of dat je jezelf na het zwemmen niet opnieuw hoeft in te smeren. Er zijn al veel van deze crémes door de mand gevallen dus blijf opletten.

Let bij het kopen van een zonnebrand op dat deze beschermt tegen UVB-straling maar ook tegen UVA. Je kan dit zien aan een loge van een blauwe cirkel op de verpakking met daarin UVA. 

Vermijdt sprays

Zo’n zonnebrandspray lijkt heel handig als zonbescherming voor kinderen. Je kind merkt amper dat het wordt ingesmeerd. Toch kun je beter een crème of stick gebruiken. Je ziet door zo’n spray niet goed hoeveel je hebt gebruikt en een groot gedeelte spuit je er naast en is dus verloren. Het is ook niet goed voor je kind als het de vrijgekomen dampen inademt. Dus helaas, het is geen goed alternatief voor smeren.

Zonnebrand bewaren?

 • Houdt de verpakking zoveel mogelijk gesloten en in de schaduw.
 • Bewaar zonnebrand niet in de auto, of op andere plekken waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden.
 • Bewaar het niet in de koelkast maar thuis op kamertemperatuur.
 • Leg het op een donkere en droge plaats neer. Dus niet in een vochtige badkamer of voor het raam.

Dik smeren

Zonnebrandcrème als zonbescherming voor kinderen werkt alleen als je genoeg smeert. Als je dun smeert gaat de beschermingsfactor omlaag, het KWF raad aan om minimaal 7 theelepels per smeersessie te gebruiken. 1 theelepel crème voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug, 2 voor benen en voeten.

Toch verbrand? 

Is je kind ondanks al het smeren toch verbrand? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Voel je niet té schuldig, 60% van de kinderen is weleens verbrand. Dit praat het niet goed, maar je bent niet alleen! Probeer te herleiden waar het fout is gegaan zodat dat het in de toekomst voorkomen kan worden. Wen je zelf aan om overal waar je gaat zonnebrandcrème mee te nemen, stop het in je luiertas, handtas, boodschappentas enz. Actieplan:

 • Haal je kind direct uit de zon als je de eerste tekenen van verbranding gaat zien.
 • Het is belangrijk om de huid te koelen, dit kan door middel van een natte handdoek of het nemen van een lauwe douche.
 • De huid heeft schade opgelopen en om dit te kunnen herstellen is het belangrijk om de huis extra te voeden, dit kan bijvoorbeeld met een aftersun met aloë Vera.
 • Drink voldoende water, hiermee voorkom je een zonnesteek, uitdroging en hoofdpijn.
 • Bedek je kind zodat er niet meer plekken verbranden en blijf zo veel mogelijk binnen in de koelte.
 • Merk je dat je kind zich duizelig voelt of koorts heeft? Is het minder fit en klaagt het over hoofdpijn? Dan is het slim om even te schakelen met de huisarts.

Als ouder heb je de belangrijke taak om over je kind te waken. Geef het goede voorbeeld, zoek op tijd de schaduw op en ga regelmatig even naar binnen. Zo kunnen we met zijn allen veilig blijven genieten van de zon! Zonbescherming voor kinderen is ontzettend belangrijk, maar vergeet niet te genieten van de zon die ons doet stralen en ons humeur verbeterd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant