Met dit heerlijke warme weer doen veel mensen niets liever dan bakken in de zon, ik ben er daar één van. Ik kan uren in de zon liggen bakken, maar in plaats van zonnebrand gebruik ik olie, daar ben ik ook heel eerlijk in. Niet heel slim, want we weten allemaal dat zonnebrand oh zo belangrijk is om je huid te beschermen.
Zonnebrand zorgt ervoor dat je huid beschermd is tegen schadelijke UVB-straling. Dit komt door de SPF (Sun Protection Factor) dat in zonnebrand verwerkt is. Zoals we weten bestaat SPF uit verschillende hoogtes en hoe hoger de SPF, hoe beter je beschermd bent. Er wordt aangeraden om minimaal met SPF (factor) 30 te smeren. SPF 50 zou nog beter zijn, maar probeer niet lager dan SPF 30 te gebruiken.
Of je nu even een stukje gaat wandelen of lekker op het terras gaat zitten, zorg ervoor dat je zonnebrand bij je hebt. Ook van dat half uurtje in de zon kun je verbranden en óók in de schaduw. Zeker als de zon hoog staat, want hoe hoger de zon staat, hoe meer UV-zonlicht er is. En ik denk niet dat ik uit hoef te leggen waartoe beschadiging van de huid door de zon toe kan leiden.
Huidcellen die eenmaal beschadigd zijn door de zon zullen nooit meer herstellen en juist daarom is het zo belangrijk om goed te smeren met zonnebrand en je huid te beschermen tegen de zon. Het liefst elke twee uur opnieuw. Ben je in aanraking geweest met water of transpireer je veel? Smeer dan nog een keertje extra in.
Fabels over zonnen en zonnebrandcrème
Een dure zonnebrandcrème is van betere kwaliteit dan een goedkope zonnebrandcrème.
Dit is onzin, er wordt bij veel dingen gedacht dat het beter is omdat het duurder is. Het blijft lastig om de juiste zonnebrand te kiezen, want er is veel te veel keuze en je weet na gebruik pas of het echt goed werkt. Doe daarom vooraf online wat onderzoek. De consumentenbond test bijvoorbeeld elk jaar weer welke het beste is, neem daar eens een kijkje voordat je klakkeloos de winkel inloopt.
Je wordt niet bruin van factor 50+
Ook dit klopt niet. Het wordt vaak sunblock genoemd en door de naam denken veel mensen dat je niet dat mooie kleurtje kunt krijgen, omdat de zon letterlijk geblokkeerd wordt. Er is geen enkel zonnebrandproduct dat het bruiningsproces tegen kan houden. Wel wordt het vertraagd, maar dat is niet erg. Krijgt je huid in één keer te veel zon, dan heeft je huid geen kans om melanine (stofje dat vrijkomt als de huid UV stralen op de huid krijgt) aan te maken en wordt deze rood, je verbrandt. Trust me, dit is niet fijn, ik heb elke fase van verbranden al ooit meegemaakt.
Wanneer je het bruiningsproces vertraagt met een hogere factor word je veel mooier en egaler bruin. En het schijnt dat dit langzaam opgebouwde kleurtje ook nog eens langer blijft zitten.
Waterproof zonnebrand blijft zitten na het zwemmen
Wederom, niet waar. Een complete waterbestendige zonnebrandcrème bestaat niet, anders zou je het er in de douche ook niet af kunnen wassen. De term waterproof mag dan ook niet meer gebruikt worden, waterbestendig wel. Dit betekent simpelweg dat het er niet direct afgaat als het in aanraking komt met water en je nog enige tijd beschermd bent tijdens het zwemmen. Máár, toch is de SPF na het zwemmen aanzienlijk lager en zodra je je afdroogt met een handdoek is de bescherming eigenlijk helemaal verdwenen. Dus, na het zwemmen ook weer even opnieuw insmeren.
Als je gewend bent aan de zon heb je geen zonnebrandcrème meer nodig
Nope, ook niet waar. Je moet je huid langzaam laten wennen aan de zon en de tijd dat je in de zon zit opbouwen. Maar dit wil niet zeggen dat je extra beschermd bent tegen de zon zodra je een kleurtje hebt. De bruine kleur die je krijgt laat alleen zien dat je huid is blootgesteld aan de zon en je huidcellen melanine hebben aangemaakt.
Ga je vervolgens fanatiek liggen bakken, dan zul je waarschijnlijk niet meer verbranden, maar je stelt je huid wel bloot aan ongezonde UV-straling. Dus ook met een kleurtje goed blijven smeren.
Zonnen is gezond, want je hebt vitamine D nodig
Dit is een misverstand. Er is nu eenmaal vastgesteld door wetenschappers dat zonnen schadelijk is, punt. Maar, er zitten wel een aantal voordelen aan:
- Ons lichaam is in staat om vitamine D aan te maken met behulp van UV stralen.
- Zonlicht kán werken als ontstekingsremmer voor de huid.
- Het kan worden toegepast in de behandeling van verschillende aandoeningen zoals bijvoorbeeld psoriasis, in de vorm van lichttherapie.
- Het is mogelijk dat je bij een tekort aan UV-licht ook een tekort aan vitamine B krijgt. Hierdoor kun je je futloos voelen of zelfs depressief raken. Denk aan de winterperiode.
Ik denk dat ik mijn lesje wel heb geleerd wat betreft zonnen zonder me in te smeren met zonnebrand. Soms moet je gewoon even met je neus op de feiten worden gedrukt.
Heb je zelf nog feiten/fabels of goede tips? Laat ze dan achter in de comments!
Lees nu ook onze nieuwste blog over must-have producten voor de zomermaanden, zodat jij beschermt bent in de buitenlucht.