Zorgkosten 2023: wat verandert er en welke kosten krijg je zoal vergoed? 

Wij beoordelen dit product met een:

Als het goed is heb je voor het nieuwe jaar al een passende zorgverzekering gevonden. Misschien weet je niet meer precies op welke vergoedingen je recht hebt, of ben je benieuwd welke wijzigingen er zijn doorgevoerd in het basispakket. We helpen je graag door de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje te zetten, en je te informeren over de verschillende zorgkosten die je wel of niet vergoed krijgt. 

Veranderingen in kosten

Het zal je niet ontgaan zijn: de maandelijkse zorgpremie is met ingang van januari dit jaar met gemiddeld 10 euro gestegen. Ook de zorgtoeslag is daarom verhoogd, en meer mensen komen vanaf 2023 in aanmerking voor deze toeslag, omdat de inkomensgrens iets is versoepeld. Zo kan iedereen de premie blijven bekostigen. Het eigen risico is hetzelfde gebleven, namelijk 385 euro per jaar. 

Wijzigingen in het basispakket

Verder zijn er nog een aantal veranderingen doorgevoerd vanuit de overheid voor de basisverzekering. De eerste twee wijzigingen zijn goed om te weten voor zwangere vrouwen. De vergoeding voor de combinatietest tijdens de zwangerschap wordt namelijk afgeschaft. Iedereen met een medische indicatie heeft wel recht op een gratis NIPT-test. Met deze test kunnen zwangere vrouwen nagaan of hun ongeboren baby eventuele afwijkingen hebben. Verder worden medicijnen met vitamine D niet meer vergoed vanuit het basispakket. 

Wat wordt vergoed via het basispakket?

In het basispakket zijn kosten inbegrepen voor een bezoek aan de huisarts, kosten voor het ziekenhuis, medicatie en anticonceptie tot 21 jaar, en een behandeling bij de psychiater of psycholoog. Ook fysiotherapie is gedeeltelijk opgenomen in het basispakket. Het aantal sessies waar je recht op hebt, is afhankelijk van de vraag of je een chronische aandoening hebt, en van je leeftijd. 

Welke zorgkosten kun je zoal vergoeden via je aanvullende verzekering?

Als het basispakket niet genoeg zorgkosten dekt, kun je overwegen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Hiermee betaal je een hogere maandelijkse premie, maar kun je wel hoge kosten vergoed krijgen. Dit is dus vooral aantrekkelijk als je op jaarbasis veel zorgkosten kwijt bent. De meeste mensen nemen een aanvullende verzekering voor vergoedingen die niet in het basispakket zitten, zoals bijvoorbeeld hoge tandartskosten, oogzorg, extra fysiotherapie of voor alternatieve geneesmiddelen. 

Hoeveel kosten krijg je terug bij een aanvullende verzekering?

In hoeverre de kosten vergoed worden, is afhankelijk van de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Deze kiest iedere verzekeraar namelijk zelf. Meestal heb je recht op een maximaal aantal behandelingen, of is er een maximumbedrag vastgesteld voor de zorgkosten die je vergoed krijgt. Van sommige zorgkosten krijg je maar een bepaald percentage terug, en er zijn ook zorgkosten die je grotendeels of volledig vergoed kunt krijgen. Daarbij geldt het eigen risico ook meestal voor de aanvullende verzekering. 

Kortom: controleer dus goed de voorwaarden van jouw zorgverzekering zodat je weet waar je aan toe bent! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant