Kinderwens

Je weet dat je een kinderwens hebt, maar wat nu? Het is een grote en spannende stap die je leven gaat veranderen. Je wilt goed voorbereid zijn, maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een gezonde leefstijl en de optimale condities om jouw kinderwens uit te doen komen. En hoe bereid je partner zich voor? Zwanger worden is niet zomaar iets en er zijn vooraf al veel dingen waar je rekening mee kunt houden. Wij gaan je helpen want bij ons kun jij terecht met al jouw vragen en onzekerheden.

Kies je onderwerp:

Laat jouw kinderwens in vervulling gaan

Lees meer

Wanneer gaan we voor een tweede kind?

Lees meer

Zwangerschap na je 35ste; wanneer ben je te oud om nog aan kinderen te beginnen?

Lees meer

Last van rammelende eierstokken? Dan herken je vast deze 10 signalen!

Lees meer

Foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap

Lees meer

Stoppen met de pil om zwanger te worden

Lees meer

Kinderwens

Je weet dat je een kinderwens hebt, maar wat nu? Het is een grote en spannende stap die je leven gaat veranderen. Je wilt goed voorbereid zijn, maar hoe doe je dat? En hoe bereid je partner zich voor? Hoe zorg je voor een gezonde leefstijl en de optimale condities om jouw kinderwens uit te doen komen. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van je vruchtbare dagen. Zwanger worden is daarom niet zomaar iets en ook niet vanzelfsprekend. Er zijn vooraf al veel dingen waar je rekening mee kunt houden. Wij gaan je helpen want bij ons kun jij terecht met al jouw vragen en onzekerheden.

Zodra je eenmaal hebt besloten dat een kindje welkom is, wil je niets liever dan zo snel mogelijk zwanger worden. Je gaat een onzekere en spannende periode tegemoet. De laatste jaren is er veel duidelijk geworden over hoe de gezondheid en levensstijl van de vrouw invloed heeft op de ontwikkeling van de baby. De beste start van de baby is door optimaal gebruik te maken van deze informatie. Daarnaast zijn er dingen die je kunt doen om je vruchtbaarheid te vergrootte en dat is natuurlijk wel handig om te weten want je wilt niets liever dan jouw kinderwens zo snel mogelijk in vervulling laten gaan.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Vruchtbaarheid

Voor een succesvolle zwangerschap moet een eicel moet vanuit de eierstok de eileider bereiken, dit noemen we de eisprong. De zaadcel moet op het juiste moment de eicel bereiken want pas dan kan er bevruchting plaatsvinden. Hierna moet de bevruchte eicel zich innestelen de boermoederwand. 

Vragen en informatie die bij dit onderwerp aan bod komen gaan over een stukje biologie, maar ook wat is het beste moment om zwanger te worden? Hoe stop ik met anticonceptie? Wat zijn de symptomen van een zwangerschap? Met wie kan ik mijn kinderwens bespreken?

Erfelijkheid

Als er een ziekte bij jou, je partner of in jullie families voorkomt ga je misschien twijfelen of het wel verstandig is om kinderen te krijgen en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Of je een dragerschapstest wilt laten doen is heel persoonlijk,  wat doe je met jou kinderwens als blijkt dat je drager bent van een erfelijke ziekte? Er zijn verschillende mogelijkheden en instanties waarbij je terecht kan, want het kan lastig zijn om je gevoelens en gedachte op een rijtje te krijgen. 

Vragen waarbij wij je gaan helpen zijn onder andere: Hoe werkt een erfelijkheidsonderzoek? Wanneer is het slim om een dragerschapstest te doen? Wat als ik mijn zwangerschap wil laten afbreken?

Voeding en een gezond gewicht

Om de kans op een gezonde zwangerschap te vergrootte is de juiste voeding essentieel. Een gezond eetpatroon is goed voor je algehele gezondheid maar vergroot ook de kans op bevruchting en innesteling. Als jij gezond eet, geef je jouw baby de beste kansen. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde voedingstoffen die bijdragen aan een goede hormoonhuishouding, die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, een goede doorbloeding en die helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van jouw baarmoederslijmvlies en het zaad. 

Wij gaan je helpen bij vragen als: welke vitamines moet je goed in de gate houden? Wat is foliumzuur en waarom moet je het bij slikken? Wanneer heb je een gezond gewicht om zwanger te worden en waar moet je rekening mee houden als je vegetarisch of veganistisch bent?

Gezondheid

Als je zelf ziek bent, een chronische of erfelijke ziekte hebt, is het belangrijk om direct een afspraak in te plannen bij jou behandeld arts. Hier kun je jouw kinderwens bespreken en samen bekijken wat de gevolgen van een zwangerschap zijn voor jou en je kindje. Klachten kunnen namelijk toenemen of verminderen ook kan het zijn dat je jouw medicijngebruik moet aanpassen. Dit moet altijd in overleg met je arts gebeuren.

Denk aan vragen als: Waar kan ik terecht voor extra begeleiding? Mag ik mijn medicijnen nog in blijven nemen? Kun je jezelf laten vaccineren tijden je zwangerschap? En op welke infecties moet je extra alert zijn?

Vruchtbaarheidsproblemen en behandelingen

Als het na een jaar proberen niet gelukt is om natuurlijk zwanger te worden, dan is het wellicht tijd dat je een bezoekje gaat brengen aan een arts. Vaak zijn er geen andere symptomen van verminderde vruchtbaarheid behalve dat het niet lukt om zwanger te worden, soms hebben vrouwen pijn bij de geslachtsgemeenschap of de menstruatie. Ook een onregelmatige cyclus kan wijzen op vruchtbaarheidsproblemen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Gelukkig zijn er verschillende onderzoeken en behandelingen beschikbaar zodat mensen met vruchtbaarheidsproblemen toch hun kinderwens kunnen vervullen.

Dit proces roept vaak veel vragen op: Want wat zijn de alternatieven? Hoe werken de verschillende behandelingsprogramma’s? Wat kunnen de medische oorzaken zijn? Wat betekent MESA, PESA en TESE? 

Niet zelf kinderen kunnen krijgen

Als je alleenstaand bent of helaas na allerlei onderzoeken toch blijkt dat je niet zwanger kunt worden, betekent dit natuurlijk dat je jouw kinderwens op hoeft te geven! Er zijn verschillende manieren om toch een kind in je leven te verwelkomen. Ten eerste wil ik je meegeven om jezelf tijd te gunnen, het kan heel moeilijk zijn als het niet lukt om een kind van jezelf te krijgen. Het is aan jou of je je wilt open stellen voor de alternatieven maar weet dat het 100% oke is als je daar (nog) niet aan toe bent. 

Wil je wel graag meer informatie dan gaan we je daarbij helpen en vragen beantwoorden als: Hoe werkt het adoptieproces? Waar moet je rekening mee houden bij het opvoeden van een adoptiekind? Wat komt er kijken bij het draagmoeder proces? Heb je er al eens aan gedacht om pleegkinderen op te vangen? Wat zijn je opties wanneer je als single een kinderwens hebt?

Feiten en fabels

Naast al deze onderwerpen, gaan we het ook hebben over feiten en fabels die de ronde doen over zwanger worden en zijn. 

Feit of fabel: 

  • Er worden meer kinderen geboren tijdens volle maan?
  • Van katten moet je wegblijven tijdens de zwangerschap?
  • Een slecht gebit zorgt voor vroeggeboorte of miskramen?